Samhällsinformation

Hoppets Stjärna på plats i Filippinerna

Hoppets Stjärna hjälper drabbade av översvämningskatastrofen i Filippinerna. Skolan som svenska gåvogivare har byggt upp fungerar som tillfällig hjälp, men klassrummen står under vatten. Det berättar Hoppets Stjärnas verksamhetschef Lennart Eriksson.

– Vår skola i Taytay, i Rizal, stod i går onsdags i nästan midjehögt vatten. Klassrummen på marknivå är översvämmade och på övervåningen har lokalbefolkningen sökt skydd undan vattenmassorna, berättar Lennart Eriksson.

I området bor 2500 barn som går på Star of Hope, Hoppets Stjärnas, skolor. Ännu finns det inga rapporter om skadade barn men många av de svenska fadderbarnens familjer har sina bostäder under vatten.

Översvämningen i Filippinerna är det värsta sedan 2009, då 900 människor omkom. Hittills har minst 90 personer rapporterats döda många tusen har förlorat sina hem. Katastrofen slår hårt mot landet och invånarna. Därför har Hoppets Stjärna har öppnat sitt katastrofkonto för akut hjälp till de drabbade.

– Vi finns redan på plats och kommer att hjälpa alla som har förlorat sina hem. Akut behövs det filtar, kläder och mat för alla våra fadderbarns familjer som är drabbade. Och av vår stora erfarenhet från katastrofen i Haiti, är det livsviktigt att få igång skolverksamheten omedelbart. Det är mycket viktigt i sådana här lägen att inte minst barnen får komma till skolan och att vardagen kan gå vidare trots den stora katastrof som drabbat dem.

Publicerat