Övrig kultur

Mobilen favorit bland ljudbokslyssnare

Mer än var tredje som lyssnar på ljudböcker gör det i sin mobiltelefon.

Alltfler lyssnar på ljudböcker i mobilen. Mer än var tredje som lyssnar på ljudböcker gör det i sin mobiltelefon, visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Stora Ljudbokspriset och ljudboksförlagen.

- Att lyssna på ljudböcker via mobilen är väldigt smidigt då jag alltid har den med mig. Jag kan lyssna på böcker när jag joggar, åker tunnelbana eller reser, säger Morgan Alling.

För sju år sedan var det bara 3 % som lyssnade på ljudböcker i mobilen. Nu är det 37 % av lyssnarna som föredrar att höra sina favorituppläsare i mobiltelefonen. Samtidigt är det många som väljer att lyssna på ljudböcker för att det går att kombinera med annat.

Vi lyssnar helst på ljudböcker när vi reser, framförallt i bilen men också på bussen och tåget när vi pendlar till jobbet. Då är mobilen det naturliga valet som gör det smidigt att lyssna på ljudböcker.

Mikael Collin, jurymedlem i Stora Ljudbokspriset kör bil flera timmar dagligen i arbetet:

- Alla dessa timmar i bilen är inte bortkastade då jag har möjlighet att lyssna på alla böcker jag annars inte hinner läsa. Dessutom kör jag lugnare och blir inte stressad av köer, säger han.

Fakta om undersökningen

37% lyssnar i mobilen – jämfört med 3 % 2005
40 % lyssnar i bilstereon
71% lyssnar för att de då kan göra andra saker samtidigt
Publicerat