Övrig kultur

Barnen i centrum för unikt konstprojekt

20 september går startskottet för det unika konstprojektet Konst för barn där barns skapande är i centrum. Under sex månader har 6 – 10 åringar från hela Sverige bland annat broderat, fotograferat och tecknat tillsammans med etablerade konstnärer.
Projektet Konst för barn är en del av Folkets Hus och Parker. Projektet är möjligt tack vare stöd från PostkodLotteriet, som stöder Konst för barn med 2 985 000 kronor, i kombination med ett brett ideellt engagemang i de åtta Folkets Hus-föreningarna. Projektet riktar sig framför allt till barn men även vuxna som annars sällan har tillgång till samtidskonst. Delaktighet och engagemang är centrala ord i projektet.

– Vi vill att alla barn ska få chans att möta samtidskonsten oavsett var man bor. På många mindre orter och i förorter finns inga gallerier och konsthallar. Målet är att etablera samtidskonsten för barn i hela landet och vi vill engagera så många som möjligt, säger Carina Törnblom, projektledare, Folkets Hus och Parker.

Efter att utställningarna invigts 20 september visas de lokalt i de åtta Folkets Hus och Medborgarhus som är med i projektet. Därefter åker barnens utställningar på turné mellan de platser som är med i projektet.


Gullänget Folkets Hus, Örnsköldsvik
När: 10.00 den 20 september
Utställningen ”Kom ihåg mig”. Med utgångspunkt i ett tidigare projekt som Knutte Wester genomfört på ett barnhem i Riga har barnen från Ängetskolan och Höglandsskolan i Örnsköldsvik gjort avgjutningar och skapat egna skulpturer som kretsar kring vikten av att lämna avtryck och att bli ihågkommen.
Publicerat