Nyheter/Reportage

Effektiva enzymer för nedbrytning av cellulosa

Bättre och mer verkningsfulla enzymer för att bryta ned cellulosa ger effektivare produktion av bioetanol för miljövänliga drivmedel och gröna kemikalier.
SEKAB E-Technology är ett av de få företag med möjlighet att testa innovationer på området i en skala, överförbar till industriell produktionsskala. Under våren slutfördes ett projekt inom ramarna för EU-projektet DISCO, tillsammans med det globala bioteknikföretaget Dyadic International.

– Målet för SEKAB E-technology är att omsätta den kunskap och erfarenhet som har byggts upp genom åren med hjälp av demoanläggningen till kommersiella satsningar, säger Thore Lindgren, vd på SEKAB E-technology.  Vi har en helt unik anläggning där vi löpande testar alla delar av cellulosaprocessen åt olika partners, från råvaror och enzymer till jäststammar och processteg.

DISCO-projektet är samarbete mellan forskningsinstitut, universitet och industriella partners från hela Europa inklusive Ryssland. Målet med projektet är att identifiera och utveckla bättre och mer kostnadseffektiva enzymer för att producera bioetanol från lignocellulosaråvaror, ett forskningsområde som nu röner stort intresse över hela världen. Nederländska Dyadic har tagit fram en enzymmix (AlternaFuel® CMax™) som nu framgångsrikt verifierats på demoanläggningen i Örnsköldsvik.

– SEKAB har den kompetens som krävs för att visa upp om de resultat vi har sett i labskala fungerar även i större kommersiell skala, säger Jan Wery, forskningschef på Dyadic Netherlands. I vår bransch är det naturligtvis helt nödvändigt med sådana försök för att visa våra kunder mognadsgraden och skalbarheten i våra enzymer. Enzymbranschen växer snabbt, inte minst på grund av den ökande efterfrågan på cellulosabaserade biodrivmedel och vi jobbar kontinuerligt för att kunna erbjuda nya effektivare produkter till lägre priser.

Cellulosa är den huvudsakliga beståndsdelen i nästan all biomassa och finns därför i en mängd olika råvaruströmmar, inklusive avfall från jordbruk, skogsbruk, träbaserade industrier och fast kommunalt avfall. Dessa material förekommer idag i stora mängder runtom i Europa och kan med fördel omvandlas till andra generationens etanol eftersom de är förnybara och inte konkurrerar med livsmedelsproduktion.

Om Dyadic
Dyadic är ett globalt bioteknikföretag som använder patenterade tekniker för utveckling, tillverkning och försäljning av enzymer och andra proteiner för industrier som inom bioenergi, biobaserade kemikalier samt biofarmaceutiska och industriella enzymer.

Om DISCO

DISCO-projektet är ett samarbete mellan forskningsinstitut, universitet och industriella partners. Projektet delfinansieras av Seventh Framework Programme för forskning och teknisk utveckling (FP7), EU:s främsta instrument för att finansiera forskning under perioden 2007-2013. Målen för DISCO-projektet är att utveckla effektivare och billigare enzymer för produktion av bioetanol från lignocellulosa och kunskap om hur dessa enzymer fungerar. Projektet koordineras av VTT, Technical Research Centre i Finland och professor Kristiina Kruus.
Publicerat