Du är här

2012-11-02 - Samhällsinformation
– Ett enda litet ljus räcker för att kyrkogårdens mörker ska vara brutet, säger Cristina Grenholm om vårt allhelgonafirande. Foto: Christer Brosché/IKON

Varannan tänder ljus på kyrkogården under allhelgona

Att tända ett ljus på kyrkogården under allhelgonahelgen är en populär tradition i Sverige. Enligt nya siffror från SOM-institutet tände över hälften av alla svenskar ett ljus vid någons grav i samband med alla helgons dag 2011.

– Många tankevärldar, livshållningar och levnadssätt förenas i den enkla handlingen att tända ett ljus vid graven. Samtidigt blir vi som står där bland gravarna i höstmörkret ett gemensamt tecken på att livet alltid finns också i dödens närhet, säger Cristina Grenholm, kyrkosekreterare i Svenska kyrkan.

– Allhelgonahelgen ger plats för sorgen och döden samtidigt som den hjälper oss att uttrycka vördnad inför livet och stillsamt övertygar oss om att döden inte har makten över det levande. Ett enda litet ljus räcker för att kyrkogårdens mörker ska vara brutet, säger hon.

I SOM-institutets bok I framtidens skugga analyserar religionssociolog och enhetschef för analysenheten vid kyrkokansliet i Uppsala, Jonas Bromander ritualer, manifestationer och högtider. Födelsedagen och midsommar firades av 86 procent av befolkningen, 53 procent såg Melodifestivalen och 51 procent tände ljus vid någons grav i samband med allhelgona.
Dela med dig av denna artikel på: