Musik

Bjäran bäst i Sverige - prisad av Benny Andersson

Magdalena Eriksson och Mattias Mårtensson från Gottne har tillsammans med Christian Cuadra och Peter Bonde från Sundsvall utsetts till Årets unga folkmusikband.

Vinnare av Musik Direkt 2011, vinnare av Imaginefestivalen i Bryssel samma år och nu vinnare av Årets unga folkmusikband. Det pekar spikrakt uppåt för Magdalena Eriksson och Mattias Mårtensson från Gottne.

Algot, som duon kallar sig, är ena halvan i relativt nystartade kvartetten Bjäran som igår utsågs till Årets unga folkmusikband under en tävling i Falun. Förstapriset på 10 000 kronor skänktes av ingen mindre än Benny Andersson.

Priset gick till det folkmusikband som anses vara mest samspelta, ha den bästa sceniska presentationen och som dessutom är mest musikalisk.

Juryn bestod av sångerskan Lisa Lestander (Kraja), folkmusikkonsulenten och spelmannen Eiwor Kjellberg, Musik Gävleborgs folkmusikproducent Michael Müller, folkmusikkonsulenten och slagverkaren Magnus Lundmark samt Folkmusikens hus verksamhetsledare tillika spelmannen Per Gudmundson.

De tävlande grupperna kommer också att få hjälp med diverse spelningar, på såväl festivaler som hos andra musikarrangörer. Bland annat brukar Folkmusikens hus i samarbete med Musik Gävleborg turnera flera av de tävlande grupperna som förband till mer etablerade folkmusikgrupper.

Tävlingen som arrangerades för femte gången leddes av Radio Dalarnas programledare Lina Hård och de tävlande grupperna kom från Skurup i söder till Umeå i norr. Och bäst av alla blev alltså Bjäran. Stort grattis!

Publicerat