Samhällsinformation

Stiftet satsar på kyrkor och ungdomar

Stiftsfullmäktige har tagit beslut om verksamhetsplan och budget för Härnösands stift 2013. Bland annat beslutades om ökat bidrag till kyrkobyggnader och om ett fortsatt främjande av församlingarnas barn- och ungdomsverksamhet.
Glesbygdsbygdbidraget, som kompenserar församlingar på landsbygden för låga inkomster, är stiftets största enskilda satsning på närmare 19,6 miljoner kronor.  Ytterligare över 21 miljoner kronor avsätts i budget för andra typer av församlingsbidrag. Bidraget till renoveringar av kyrkobyggnader utökas med 4 miljoner kronor, till totalt 7,9 miljoner. Samtidigt budgeteras 3 miljoner för omställning till effektivare och miljövänligare energisystem i kyrkor och andra byggnader.
Hur stor del av dessa pengar som kan komma Örnsköldsviks kommun till del är dock oklart i dagsläget.
 
Bland andra betydande poster i budgeten kan nämnas stödet till församlingarnas arbete med barn och unga, på totalt 6,7 miljoner kronor. Satsningen på den allt populärare ledarutbildningen för ungdomar efter konfirmationen är en del av detta. Samtidigt erbjuds församlingarna fortsatt stöd med kvalitetsutveckling av konfirmandarbetet, stöd för pedagogisk samverkan med skolan och stöd för att utveckla ny verksamhet för barn och unga.
 
Vid sammanträdet utsågs ett delvis nytt presidium. Karin Stierna (c), från Gåxsjö i Hammerdal valdes till ny ordförande i stiftsfullmäktige. Till ny andre vice ordförande valdes Marianne Sjöblom (s) från Selånger i Sundsvall. Samtidigt utsågs också Leif Grip, från Fränsta, till ny ledamot i stiftsstyrelsen, som representant för gruppen Politiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk).
Publicerat