Samhällsinformation

Mer pengar i barnens sparbössor

Föräldrar i Västernorrland sparar i snitt 391 kronor per barn och månad till sina barn vilket är en ökning med 14 procent sedan 2009.

I snitt har ett barn under 18 år 30 277 kronor i sparat belopp och den vanligaste sparformen är fonder/bankkonto. Andelen hushåll som inte sparar alls till sina barn har minskat från 20 till 14 procent sedan 2009. Det visar en undersökning från Länsförsäkringar.

I Västernorrland har det genomsnittliga årssparandet per barn ökat med 18 procent sedan 2005 och 14 procent sedan 2009. I årets undersökning sparas 391 kronor per månad i snitt och i genomsnitt har ett barn 30 277 kronor i sparat kapital i Västernorrland

– Många föräldrar har svarat att de inte vet hur stort barnens sparkapital är vilket tyder på att de inte kontrollerar placeringarna så ofta som de borde. Även om man tar långsiktiga placeringsbeslut är det bra att regelbundet följa upp och även byta placeringar om man inte är nöjd. När sparandet pågår under många år betyder en procentenhet mer i avkastning per år flera tusenlappar i slutänden, säger Mats Wiklund, affärsområdeschef på Länsförsäkringar Västernorrland.

Fondsparandet är fortfarande den vanligaste sparformen följt av sparande på bankkonto. 69 procent av västernorrlänningarna sparar i fonder till sina barn. Det är näst högst andel i Sverige – endast i Halland är fonder populärare (med en andel på 70 procent). 43 procent sparar på bankkonto till barnen och 11 procent i aktier. Även aktier är ovanligt populärt i Västernorrland, som tillsammans med Jämtland har landets högsta andel aktiesparande till barnen.

– Ett månadssparande i fonder är lämpligt för ett långsiktigt barnsparande. Det ökar möjligheten att få högre avkastning än om du enbart sparar på bankkonto. Genom att köpa fondandelar i både uppgång och nedgång sprids även risken. Det är alltid svårt att pricka in rätt tid att sätta in ett engångssumma. En tid innan stora uttag är det även klokt att trappa ner aktiefonder till en sparform med lägre risk för att undvika en tvär nedgång i värdet strax före uttag, säger Mats Wiklund.


De riktigt unga föräldrarna sparar inte i fonder lika ofta som de äldre föräldrarna gör och hushåll med inkomster på 50 000 kronor eller mer väljer i större utsträckning fonder för sitt sparande till barnen än hushåll med lägre inkomster gör.

I snitt i Sverige sparas 515 kronor per barn och månad och det genomsnittliga sparkapitalet är 32 658 kronor per barn. Den vanligaste sparformen är fondsparande där 64 procent av de som sparar har valt fondsparande till sina barn.

Det är skillnader i sparbelopp och hur stor sparkapital som barnet har beroende på var man bor i landet. I topp ligger Stockholms län med 693 kronor (548 kronor år 2009) i genomsnittligt månadssparande per barn, följt av Västmanlands län med 575 kronor (432 kronor) per barn och månad. Minst sparas det på Gotland, där ligger snittet på 317 kronor per barn och månad. I Stockholms län är det genomsnittliga sparbeloppet 42 220 kronor och minst är det i Dalarnas län 17 829 kronor.

Om undersökningen:

Under perioden 22 maj till 20 juni 2012 har cirka 900 personer med barn under 18 år, i åldrarna 20 till 65 år, telefonintervjuats om sitt sparande till barnen. Intervjuerna genomfördes av PFM Research på uppdrag av Länsförsäkringar. Bakgrundsfrågor i undersökningen är hushållsinkomst, kön, ålder, antal hemmavarande barn, boende form och social situation. Genomsnittligt sparbelopp, sparkapital och valet av sparform finns nedbrutet på län.
Publicerat