Trafik

6 av 100 ö-viksbor struntar i bältet

Västernorrland tillhör de sämsta länen i landet när det gäller bältesanvändningen.

Bältesanvändningen i tätort är historiskt hög i Sverige, men skillnaderna mellan kommunerna är stora. Det visar NTF:s nya bältesmätningar som omfattar samtliga 290 kommuner i landet. Bräcke i Jämtland nådde en bältesanvändning på 100 procent. I Västernorrlands län hamnade Timrå och Härnösand överst på listan med 95  procent. Lägst bältesanvändning noterades i Ånge med bara 75 procent.

I Örnsköldsvik använde 94 procent bälte, samma siffra som Sundsvall. Sollefteå hamnade på 92 procebt och Kramfors på 90.

Västernorrlands län tillhör för övrigt de sämsta i landet avseende bältesanvändningen. Högst bältesanvändning uppmätte Hallands län.

- Att vårt län tillhör de sämre avseende bältesanvändningen känns som ett bakslag, säger  Mona-Lill Landström, NTF Västernorrland.

- Vi ser ett generellt mönster i att det i glesbygdslänen oftast förekommer kommuner med bältesanvändning mellan 70-80 procent. Men det som ändå är glädjande är att den satsning som polisen, NTF och Trafikverket genomfört mot just kommuner med låg bältesanvändning givit resultat. Vid mätningarna 2011 hade 20 kommuner, företrädesvis i glesbygden, en bältesanvändning under 80 procent. I år är den siffran nere i sex kommuner. I Västernorrlands län har vi numera bara en kommun under 80 procents bältesanvändning. Låt oss hoppas att trafikanterna börjat förstå att trepunktsbältet minskar risken att skadas svårt vid en kollision med över 50 procent.

Publicerat