Trafik

Trötta förare en fara

Snart ska polisen kunna sätta fast förare som inte är tillräckligt utvilade.

I en enkät uppger 18 procent av de manliga bilförarna och 12,6 procent av de kvinnliga att de någon gång det senaste året somnat, eller varit nära att somna, bakom ratten. I åldern 20-24 år uppger så många som 23,4 procent av männen att de somnat eller varit nära att somna. Motsvarande siffra för män mellan 25 och 54 är 22,2 procent.

Varje år inträffar många trafikolyckor på grund av trötta förare. Uppskattningsvis mellan 20 och 30 procent av alla trafikolyckor orsakas av trötthet berättar Dagens Nyheter i en artikel 24 november.

I samma artikel uppges också att polis och åklagare ska ges bättre möjligheter att fälla bilförare som orsakat trafikolyckor på grund av trötthet. I dag är det mycket svårt eftersom föraren i stort sett alltid nekar till att ha varit trött.

En expertgrupp ska nu ta fram en definition av vad lagen menar med trötthet. Man ska även ta fram hjälpmedel som ska kunna bevisa trötthet.

- Vi ska också ge alla bilförare hjälp att veta när de är för trötta för att köra, säger Anna Anlund, forskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut VTI till DN.

Anna Anlund leder expertgruppen som har representanter för Transportstyrelsen, Trafikverket, Polisen, Åklagarmyndigheten, Stressforskningsinstitutet och Sahlgrenska sjukhuset.

Publicerat