Samhällsinformation

Beslut i kommunstyrelsen

Här kan du läsa kortfattad information från kommunstyrelsens sammanträde i Örnsköldsvik den 4 december.
Kommunen positiv till att ta över ansvaret för hemsjukvård
Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige godkänner ett avtalsförslag om övertagande av hemsjukvård mellan landstinget och länets kommuner. Avtalet innebär att kommunerna får ansvar för hälso- och sjukvårdsinsatser i ordinärt boende och boende enligt LSS samt kostnadsansvar för hjälpmedel och förbrukningsmaterial.
Verksamhetsövergången planeras till februari 2014. I samband med övergången övertar kommunen också personalgrupper som utför dessa insatser.
I och med att kommunen tar över verksamheten från landstinget hemställer länets kommuner till finansdepartementet att de länsvisa skattesatserna för kommunalekonomisk utjämning höjs med 0,3 procentenheter för kommunerna och sänk med motsvarande andel för landstinget från och med januari 2014.

Funktionsprogram för förskolan
För att bättre kunna anpassa förskolans verksamhet utifrån efterfrågan över tid och inom olika bostadsområden och samtidigt kunna erbjuda en funktionell, säker och god pedagogisk lärmiljö föreslår kommunstyrelsen att ett funktionsprogram utarbetas för förskolan. Något som redan idag finns i Umeå och där goda erfarenheter kan tas tillvara.
Kommunstyrelsen ger bildningsförvaltningen, konsult- och serviceförvaltningen och samhällbyggnadsförvaltningen i uppdrag att gemensamt utarbeta ett förslag till funktionsprogram för förskolan i Örnsköldsvik. Ambitionen är att ett funktionsprogram ska kunna antas under hösten 2013.

Sortering av brännbart-komposterbart hushållsavfall planeras till 2014
Samuel Valfridsson, Bredbyn, har i en motion föreslagit att kommunen inför källsortering där hushållen separerar komposterbart respektive brännbart i separata kärl. Eftersom bolaget Miva planerar att successivt införa insamling av matavfall i separata kärl med början 2014 anser kommunstyrelsen att medborgarförslagets intentioner är tillgodosedda.

Mångkulturellt centrum - mötesplats och forum för integration
Aline Cordeiro Andersson, Domsjö, har lämnat tre medborgarförslag medfokus på invandrares integration och Modou Boye Yallow har lämnat ett medborgarförslag om ett Afrikanskt centrum. Dessutom finns sedan tidigare även en motion från Gunnar Melin (FP) om att återinrätta mötesplatsen för flyktingar.
Kommunstyrelsen lämnar bifall till Melins motion och anser dessutom att huvudintentionen i medborgarförslagen kan anses tillgodosedda genom att Mångkulturellt centrum öppnade i oktober 2012. Mångkulturellt centrum är en mötesplats som ska stärka nysvenskars möjlighet till social integration och interaktion med ortsbefolkningen. Till Mångkulturellt centrum är alla välkomna oavsett nationalitet eller ursprung.

Ny borgerlig vigselförrättare
Kommunstyrelsen ansöker hos Länsstyrelsen om att Eva Bergström-Selling (S) förordnas till vigselförrättare.


Kommunen köper området vid gamla järnvägsstationen

Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige godkänner köpeavtal med Jernhusen Fastigheter AB angående köp av gamla järnvägsstationsområdet vid inre hamnen (Örnsköldsvik 11:3) Fastigheten, som sträcker sig från saltmagasinen fram till Domsjö fabrikers cisterner, omfattar 7,3 hektar. Med i köpet följer bland annat den gamla stationsbyggnaden med tillhörande uthus, vilka är byggnadsminnesförklarade.
Genom köpet vill kommunen säkra ett attraktivt område för framtida stadsbyggnad. Enligt ett detaljplaneprogram, som antogs 2009, kan den norra delen exempelvis bebyggas med bostäder och lokaler anpassade för centrumnära verksamheter. Den södra delen av området lämpar sig för småindustri och handel med tillhörande kontor. Även marin verksamhet kan bli aktuell genom det havsnära läget.
Enligt upprättat avtalsförslag är köpesumman är 15 miljoner kronor och tillträde till fastigheten beräknas ske 1 februari 2013.

Ny översiktsplan anger riktlinjer för samhällsplanering
Översiktsplanen redovisar långsiktiga mark- och utvecklingsfrågor för kommunen. Kommunstyrelsen ställer sig positiv till att anta det förslag till ny översiktsplan som varit på offentligt samråd under hösten. Om kommunfullmäktige går på samma linje och antar översiktsplanen innebär beslutet att översiktsplanens riktlinjer ska gälla, övrig text i den omfattande planen är att uppfatta som ett underlag.

Plan för kommunens krisledningsarbete
Samhällsbyggnadsförvaltningen har utarbetat ett förslag till ”Krisledningsplan för Örnsköldsviks kommun i händelse av allvarliga samhällsstörningar och extraordinära händelser samt höjd beredskap” för perioden 2013-2016.   Planen är kommunens styrande dokument för att organisera, leda och samordna ett krisledningsarbete inriktat på att säkra samhällsviktiga verksamheter. Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige antar planen

LED ett alternativ när belysning ska bytas ut

Jarl Strömbäck (SPI) föreslår i en motion att kommunen ska införa diodljus som standard vid införande eller utbyte i offentliga miljöer. I dagsläget kan inte ekonomiska fördelar och energibesparingseffekter uppnås i samtliga lokaler genom ett utbyte men ökad användning av LED-armaturer finns med i det framtida planerade arbetet. Motionärens intentioner får därmed anses tillgodosedda.

Kommunen vill utveckla konstdal Höga kusten
Kommunstyrelsen ställer sig positiva till ett projekt som går ut på att utveckla ett nytt besöksmål ”High Coast Art Valley”. Med utgångspunkt i den konst som, genom Nätterlunds stiftelse, utsmyckar Nätra-Sidensjö vill kommunledningsförvaltningens tillväxtavdelning utveckla och marknadsföra konstdalen som ett sammanhållet besöksmål och med det även stärka förutsättningar för besöksnäring. Konkreta insatser handlar bland annat om att förbättra information, ta fram kartor och paketlösningar för vandrings- och cykelturism samt forma en strategi i för aktiviteter. Parallellt med detta vill man även utveckla en konstpark i Köpmanholmen.
Kommunstyrelsen finner att projektet har god koppling till Kulturhuvudstadsåret Umeå 2014 och medger medfinansiering motsvarande 1,6 miljoner kronor. Därmed kan projektansökan lämnas vidare till EU:s strukturfond. Total budget för projektet beräknas till 9 miljoner kronor fördelat över två år.


Investeringsstöd till Isalliansen
Kommunfullmäktige föreslås bevilja Isalliansen (där merparten av kommunens ishockey- och konståkningsföreningar ingår) ett investeringsstöd på 10 miljoner kronor till en föreningsägd ishall.  Kultur- och fritidsnämnden föreslås därefter bidra med 1 miljon kronor per år under en tioårsperiod. Vidare uttalade kommunstyrelsen att denna ram inte får överskridas.

 

Kompletta handlingar kan beställas hos kommunens sekretariat på telefon 0660-880 00. Protokoll från kommunfullmäktige, kommunstyrelsen samt nämnderna finns på http://www.ornskoldsvik.se/kommunochpolitik/motenhandlingarochprotokoll/

Publicerat