Världsklass-bloggen

Regionalitet i det lokala perspektivet

Under hösten har Umeåregionen och Örnsköldsviks kommun valt att göra en samlad insats för en gemensam arbetsmarknadsregion. I ett superlokalt forum känns det därför intressant att lyfta frågan om regionalt också kan vara lokalt.

 

Ett starkt argument för en gemensam region är att vi måste. Vi lever i global konkurrens och för att företag ska välja att verka i vår region (det är ingen självklarhet) måste vi erbjuda rätt förutsättningar med tillgång till kompetent arbetskraft. Med det följer att vi också måste erbjuda goda livsförutsättningar med bra boenden, service och fritid. Totalt sett är förutsättningarna betydligt bättre i en gemensam region än i de enskilda delarna. Vi är enkelt uttryckt mer attraktiva tillsammans.

Att vi blir en region är inget som sker av sig själv. Det kräver att vi ställer om till att tänka så, och att vi blir rörliga genom att bo ”här” och jobba ”där”, eller tvärt om. Det här är något vi måste vilja, vi måste ändra vårt beteende och våra attityder. VK:s politiska chefredaktör Ola Nordebo skrev den 17 november en ledare, ”Med ståplats mellan Övik och Umeå”. Att han fick stå den dagen är faktiskt i grund och botten positivt. För där andra människor är där händer det saker och det väcker vår nyfikenhet. Att ta del av hur en Umeåbo tänker är också ett steg på vägen. Du kan börja med att läsa Olas ledare http://blogg.vk.se/nordebo/2012/11/16/med-staplats-mellan-ovik-och-umea-1159627.

Och då kommer vi till frågan om regionalt kan vara lokalt. 7:an säger sig vara det superlokala alternativet för oss som bor i Örnsköldsviks kommun. Kanske blir det ett mått på hur långt vi kommit. Den dagen 7:an börjar skriva om Umeåregionen också kanske vi är framme. Regionen är den vi bor, verkar och lever i. Då har det regionala blivit lokalt.

Arbetet med Arbetsmarknadsregionen sker på många plan men just den gemensamma satsning som åsyftas i inledningen kan du följa på den här bloggen http://arbetsmarknadsregionen.wordpress.com/

Johan Eklund (Projektledare för Arbetsmarknadsregionen sedan 1 november)

Publicerat