Du är här

2012-12-17 - Nyheter/Reportage
Markus Edlund med blommor, en glasskulptur av Bertil Vallien och diplom - beviset på att han är Västernorrlands mest företagsamma person 2012. Foto: Håkan Nordström

Världens mest företagsamma Västernorrlänning

Markus Edlund i Myckelgensjö, en entreprenör utöver det vanliga.

Västernorrlands mest företagsamma människa. Så lyder utmärkelsen som Markus Edlund tilldelats av organisationen Svenskt Näringsliv.

– Kan inte rubriken vara ”Världens mest företagsamma Västernorrlänning”? undrar Markus.

Och visst. Tidningen 7:s läsare har ju en gång utsett Världens trevligaste Ö-viksbo, så det finns all anledning att nu utnämna Markus Edlund i Myckelgensjö till Världens mest företagsamma Västernorrlänning.

Markus Edlund driver sedan 2005 MES – Markus Edlund Svets & Smide – som tillverkar och renoverar boggiband till skogsmaskiner. Två år senare startade han, tillsammans med sin kusin Eigel Edlund, sitt andra företag – BK-System, som tillverkar avgassystem och frontbågar för skotrar.

Från tunga hårda saker blev det 2010 mjuka goda produkter när Markus tillsammans med unga mjölkbonden Frida Bylund startade Myckelgensjö Glassfabrik i byns gamla nedlagda skola.

Markus är dessutom något av allt-i-allo i Myckelgensjö, en motor i hela samhället. Nu har hans entreprenörsanda uppmärksammats och belönats. I dag hölls prisceremonin på Hotell Höga Kusten där Markus var en av fem finalister. Ytterligare en ö-viksföretagare fanns med i finalfältet – Jörgen Schulze, Malux – men det var Markus som fick de flesta rösterna.

– Otroligt roligt, och extra kul att det är Svenskt Näringsliv som står bakom. Det är en stor organisation och den här utmärkelsen blir användbar när man ska presentera sig, den blir bra att ha i sitt CV, säger Markus.

Motiveringen från Svenskt Näringsliv lyder:

”En entreprenör som utöver att han hela tiden utvecklar sitt företag bidrar med idéer till sin omgivning som ofta resulterar i att han drar med hela byn i olika utvecklingsprojekt. En person som ser möjligheter överallt.”

– Det går bra nu, vi har otroligt mycket att göra. Och när det kommer snö och blir halt hör alla entreprenörer av sig och vill ha broddar på sina maskiner.

Markus Edlunds drivkraft är att skapa arbetstillfällen och utveckla landsbygden. Något han bevisligen har lyckats med. Idéer finns det ständigt och han bär på planer att starta ytterligare företag.

– Jag har ett roligt liv, det är full fart. När vi gör det vi tycker är roligt, då går det lätt att göra affärer.

Vad det nya företaget ska inrikta sig på låter Markus däremot vara hemligt.

– Det vill vi inte avslöja än. Ni får väl se så småningom.

Dela med dig av denna artikel på: