Du är här

2012-12-18 - Gideå
Gideå församling och Trehörningsjö församling utökar sitt samarbete när de 2014 bildar en gemensam församling. Här Gideå kyrka. Foto: Clas Rosenqvist

Gideå och Trehörningsjö församlingar slås ihop

Från 1 januari 2014 blir det nya namnet Gideå-Trehörningsjö församling.

Stiftstyrelsen i Härnösands har beslutat att lägga samman församlingar i två olika områden i stiftet. Besluten togs efter ansökan från församlingarna och träder i kraft den 1 januari 2014.

Besluten innebär att Gideå- och Trehörningsjö församlingar i norra Ångermanland bildar en gemensam församling under namnet Gideå-Trehörningsjö församling. Även Frösö-, Sunne- och Norderö församlingar i Jämtland går samman till en församling med namnet Frösö, Sunne och Norderö församling.

– I båda fallen rör det sig om församlingar som tidigare har samverkat när det gäller ekonomi och administration. Nu tar de steget fullt ut för att kunna hushålla mer med sina resurser, säger stiftsjurist Marie-Louise Olsson Rautalinko.

I Härnösands stift, som omfattar Jämtlands- och Västernorrlands län, finns i dagsläget 104 församlingar. Enligt Svenska kyrkans regelverk ska indelningsförändringar vanligen genomföras i samband med en ny mandatperiod, och vara beslutade året innan kyrkovalet.

Dela med dig av denna artikel på: