Film-TV-Radio

Filmstudion startar och byter lokal

Palladium blir cineasternas hemvist när säsongen drar igång 24 januari.

Ny lokal, ny tid. Men som vanligt massor av bra film. Torsdag 24 januari startar Filmstudion vårsäsongen med mästerregissören Roman Polanskis hyllade kammarspel Carnage.

På grund av ombyggnation av Folkan Teater flyttar Filmstudion in på Palladium under vårsäsongen. Det innebär tidigarelagd start för filmvisningarna till 18.30 och dessutom betydligt färre medlemskort. Studion brukar normalt sälja slut på alla platser i Folkan, 299 stolar, men nu finns det bara plats för 183 personer, så det lär bli rusning efter medlemskorten.

Inledande Carnage spelas av stjärnor som Jodie Foster och Kate Winslet. 31/1 visas Görel Cronas regidebut Tysta leken med bland andra Maria Lundqvist och Carina Lidbom.

Snön på Kilimanjaro, 7/2, är en prisad film av franske Robert Guédiguian och 14/2 visas ytterligare en film på franska – belgiska bröderna Dardennes Pojken med cykeln, som bland annat vann juryns stora pris i Cannes 2011.

21/2 visas Gabriela Pichlers femfaldigt Guldbaggenominerade Äta sova dö som handlar om 21-åriga Raša som bor med sin pappa i ett litet samhälle i Skåne. Filmen vann i fjol publikpriset på filmfestivalen i Venedig.

28/2 åker vi till en liten nordafrikansk by där kvinnorna sexstrejkar tills de får männen att ordna en vattenledning från källan i bergen. Källan blev bland annat nominerad till Guldpalmen i Cannes.   

Säsongen avslutas med två dokumentärer. Först The Imposter, 14/3, Bart Laytons hyllade berättelse om en ung pojke som försvann men återvände till sin familj i Texas efter tre år. Därefter svenske Malik Bendjellouls film om amerikanske musikern Rodriguez som utan att han visste om det blev ett fenomen i Sydafrika. Searching for Sugar man, som visas 21/3, har sex Guldbaggenomineringar till prisutdelningen nu på måndag och dessutom chans på en Oscar på galan 24 februari.

Medlemskorten börjar säljas idag, 10 januari, på Palladium från 17.15. För åtta filmer betalar man endast 250 kronor (150 kronor för ungdomar födda 1993 eller senare). 

Länkar
Publicerat