Övrig kultur

Kulturhuvudstadsåret 2014

Nordens största litteraturfestival, Littfest, breddar inslagen under 2014.

Littfest som är norra Nordens största litteraturfestival, vill successivt öka de internationella inslagen och bredda festivalen. Festivalen har tidigare beviljats 250 000 kronor av Umeå kommun till sitt arrangemang 2013 och nu får föreningen Littfest ytterligare 455 000 kronor inför och under festivalen 2014.

Littfest har sedan några år tillbaka arbetat aktivt med internationella kontakter som olika författarscener och kulturinstitut i Europa, något som man vill fortsätta att fördjupa framöver. De internationella namnen på festivalen fyrdubblades 2012, vilket höjde det totala antalet gästande författare till 100.

Detta är någonting som Littfest vill utveckla under 2014. Målet är att öka de europeiska inslagen och frågeställningarna. Under festivalen vill man både belysa europeiska författarskap och  låta europeiska författare belysa inhemska och lokala frågor.

Andra exempel på inslag under 2013 och 2014 är:

  -  ett seminarium 2013 med yngre författare från Norden och Kanada med rötter i den samiska kulturen
  -  samarbete kring litteratur och konst med Bildmuseet (gemensamt anordnas under 2013 bland annat ett evenemang med konstnären Carl Johan De Geer)
  -  under 2014 blir det evenemang i samverkan med Bildmuseet och universitetsbiblioteket kring surrealism och evenemang i samarbete med Svenska Akademien. 

Kulturhuvudstadsåret 2014 

Umeå har utsetts till Europas kulturhuvudstad 2014. Varje år utser EU två kulturhuvudstäder i Europa, med syfte att belysa vårt gemensamma kulturarv och väcka intresse för den kulturella rikedom som finns i länderna inom EU. I Umeå är satsningen en viktig del av kommunens långsiktiga tillväxtstrategi. Den ger ett större intresse för staden och dess aktörer, och bidrar till kulturdriven tillväxt. Det skapar nya möten, nätverk och samverkan mellan Västerbotten och Europa.

Publicerat