Utställning

Vacker och genomtänkt

Glas och smide i skön förening när Linda och Mattias Baudin bjuder på en utställning av absolut högsta klass.

Lördagens vernissage på Örnsköldsviks Museum & Konsthall blev välbesökt och alla var samstämmiga - utställningen är en av de allra bästa någonsin sedan museet blev konsthall.

Glas- och smideskonstnärsparet Linda och Mattias Baudin, Lögdeå, har satt samman en temautställning om Jantelagen. "Rise above" är ambitiös, välgjord och mycket tänkvärd. Här bjuder vi på några bilder som smakprov på utställningen, som självklart ska ses på plats. Missa den inte!

Läs också Linda Baudins egen text om Jante i artikeln här intill.

Små människor i för stora kostymer. Individer med fin fasad men med taggigt inre. Personer som trycker ner andra för att själva framstå som förträffliga. Paret Baudin tar oss på en resa med Jante – en grå och väldigt tråkig person som finns i mellanrummet mellan oss människor och som inte vill någon annan något gott.

– Jante finns överallt, säger Linda. Vi har själva upplevt Jantelagen och när vi fick förfrågan om att ställa ut här på museet valde vi att göra en utställning med det temat. Det är ett tungt och dystert ämne men vi vill visa hur man kommer förbi Jante och i stället peppar och inspirerar varandra.

Utställningen inleds med tio svarta, stärkta kavajer och dräkter som var och en rymmer en liten gubbe, och som står för alla de tio budorden i Jantelagen. Därifrån visas en rad skulpturer som alla symboliserar Jante.

”Taggarna utåt” för tankarna till att man skyller ifrån sig och att man på grund av taggarna aldrig kommer in till själva kärnan. ”Fin i kanten” visar att människor kan vara fina på ytan men ändå stickas och vara vassa inuti. ”Janteled” är små glasskulpturer i grupp som beskriver hur man lätt rättar in sig i ledet.

– Man bär någon annans värderingar och normer vilket gör att man tyngs ned.
”Förändring” är skålar i smide och glas som beskriver att alla har Jante i sig men att man kan välja hur mycket. Här finns också en serie tunna glasskålar som börjar hela men fortsätter med hål i och slutar sönderslagna.

– Det handlar om hur det fräter på en när man blir utsatt för Jantelagen, säger Linda.

Allt avslutas med ”Inspirera” – tio högresta, tunga skulpturer som med sina långa armar högt över huvudet lyfter en ömtålig belyst glaskula upp i skyn.

– Inspirera vill visa hur man placerar en stjärna på himlen för någon annan, säger Mattias som tillsammans med Linda lagt ned enormt mycket arbete de två senaste åren med den här utställningen.

– Allt det här har varit en process för oss att bearbeta och vi hoppas att utställningen kan inspirera andra.

Rise above visas till och med 16 februari. Och som sagt, missa den inte!


Publicerat