Föreningsliv

Ny kyrkolokal i Alne

På måndag, 4 februari, tas det första spadtaget till en ny kyrkolokal i Alne.
– Det är en efterlängtad lokal, säger Eva Nordung Byström, kyrkoherde i Arnäs, Gideå, Trehörningsjö.

De nya kyrkolokalerna kommer att ersätta både Lillkyrkan i Järved och de lokaler Svenska kyrkan hyr på Eken. Den sammanlagda ytan blir ungefär densamma, men kommer att vara anpassad efter de behov och regler som finns idag.

– Nu blir allt i samma plan. Vi kommer att använda samma yta till alla verksamheter och sätter upp blockväggar för att dela upp efter behov. Svenska kyrkan är en vardagskyrka och de mesta aktiviteterna vi har sker måndag till fredag. När det blir större samlingar tar vi bort blockväggarna och får ett stort utrymme med plats för 200 personer.

Tomten skänktes till församlingen redan på 1970-talet och det var givarens önskan att en församlingsgård skulle byggas där. Eftersom församlingen valde att bygga ett församlingshem i Arnäsvall bredvid kyrkan sköt man planerna på en församlingslokal i Järved- Bonäsetområdet på framtiden och satsade i stället på den så kallade ”Lillkyrkan” i Järved.

Lillkyrkan är för trång och tungarbetad för den verksamhet som Svenska kyrkan har i området i dag och den uppfyller inte heller dagens krav på arbetsmiljö, brandsäkerhet och handikappanpassning. I och med bygget av den nya Kyrkobyggnaden kan nu Svenska Kyrkan få ändamålsenliga lokaler i området.

– Vi har samtidigt satsat på att göra ett lågenergihus eftersom vi vill spara på miljön för framtiden. Det är viktigt för oss, säger Eva och berättar att även en viss form av återvinning kommer att användas.

Den som kommer att sakna Lillkyrkan i Järved kan nämligen trösta sig med att både Klockstapeln och kyrkfönstret ska flyttas med och användas i det nya bygget.

Publicerat