Övrig kultur

Kulturhuvudstadsåret 2014

– Jag är övertygad om att samarbetena kommer att bidra till en vitamininjektion i hela kultursverige under lång tid framåt och även efter 2014, sa kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Intresse var mycket stort när programmet för Umeå2014, Kulturhuvudstadsåret, presenteras under torsdagen. Dels i Umeå men också direktsänt i Kulturhuset i Stockholm.

– Vår ledstjärna, nyfikenhet, passion, delaktighet och medskapande som skiljde ut oss från början, innebär att vi får ett annorlunda kulturhuvudstadsår i Umeå. Vårt sätt att arbeta bidrar till hållbarare samhällen och tillväxt, sa Marie-Louise Rönnmark, kommunalråd och ordförande i kulturhuvudstadsutskottet.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, på plats under programsläppet i Kulturhuset i Stockholm, höll med om att Umeå2014 ger unik möjlighet till utveckling.

– Kulturhuvudstadsåret engagerar många verksamma i kulturen men det kommer även att hända mycket inom regional utveckling, miljö, klimat, jämställdhet. Jag är övertygad om att samarbetena kommer att bidra till en vitamininjektion i hela kultursverige under lång tid framåt och även efter 2014, sa kulturministern och fortsatte:

– Programmet är ambitiöst och involverar alla konstnärliga uttryck. Det innehåller många kulturaktiviteter som jag tror och hoppas kommer att locka en bred publik, såväl nationell som internationell. Utöver konst och kultur kommer även miljö, mat, jämställdhet och regional utveckling prägla samtal och aktiviteter under året. 

Kulturministern fick också frågan vad det betyder för Sverige att Umeå är kulturhuvudstad 2014.

– Det har stor betydelse, inte bara för Umeå utan för hela Sverige. Umeå2014 bidrar till ökat samarbete mellan olika kulturinstitutioner, ger möjlighet att nå en ny publik och att visa Sverige på den europeiska arenan. Jag är övertygad om att kulturhuvudstadsåret kommer att stärka Sverige som kulturnation. 

Cirka 100 projekt

Den första presentationen av kulturhuvudstadsprogrammet gjordes i Umeå tidig morgon. Glashuset på Rådhustorget var fullsatt av journalister från olika media och P4 sände direkt.

– Vilken häftig dag! En glädjens dag, konstaterade Fredrik Lindegren, konstnärlig ledare för Umeå2014 när han informerade om programboken.

Boken (se den i pdf-format via länken här nedan) beskriver de cirka 100 projekten, uppbyggda kring de samiska årstiderna. Projekten är skapade av umebor, människor i de nordliga länen i samarbete med övriga Sverige, Europa och världen.

Programmet består av smått och stort i form av scenkonst, foto, dans, opera, pop, blues, jazz, tango, arkitektur, mode, festivaler, konstutställningar, konserter, designprojekt, nationella sportevenemang, konferenser, körer, och europeiska samarbeten.

– Detta är ett axplock av allt som händer under Umeå2014. Nu fortsätter programåret att växa med ytterligare projekt. Och det finns fortfarande utrymme för nya idéer. Uppdatateringar sker kontinuerligt på vår nya webb www.umea2014.se som öppnas idag och dialogerna med de 22 kulturinstitutioner som har regeringens uppdrag att samarbeta med oss pågår, sa Fredrik Lindegren.

Scharinska under kvällen

Ytterligare en programpresentation gjordes på Scharinska i Umeå under kvällen. Rockklubben som under 2014 flyttar till Umeås nya musikhus på 3 000 kvadratmeter där det även blir ett gitarrmuseum med Europas största gitarrsamling.

– En intensiv och omtumlande dag, sammanfattade Fredrik Lindegren, som önskar att alla, inklusive media, vågar se det nya i Umeå2014 och inte bara det de redan visste.



Bilagor
Länkar
Publicerat