Skola & utbildning

En hyllning till Modigliani

Specialeleverna vid Örnsköldsviks Folkhögskola har vernissage i dag.

– Vi har levt oss in i hans liv och lagt ner otroligt mycket arbete för att utställningen ska bli så bra som möjligt.

Det säger Thomas Hasselström, en av eleverna vid speciallinjen på Örnsköldsviks Folkhögskola som i dag har vernissage för årets konstutställning.

Varje år gör speciallinjen på Örnsköldsviks Folkhögskola ett konstdyk där man specialstuderar en konstnär, lär sig massor om personen och avslutar med en konstutställning. I år föll valet på italienaren Amedeo Modigliani (1884-1920).

– Han växte upp i Livorno och var lungsjuk. Det blev värre när han höll på med skulpturer och fick i sig stendamm så han slutade skulptera och började på konstakademin i Venedig och Florens. Det var där karriären som målare började, berättar Thomas Hasselström, som numera kan nästan allt om Modigliani.

– Vi har sett film och letat på nätet där vi tagit ut bilder som vi målat av.

Modigliani led av tyfus och avled innan han fyllde 36 år, vilket ledde till ett tragiskt slut även för hans älskade Jeanne.

– Hon tog hans död väldigt hårt och hoppade från sjätte våningen och tog sitt liv. Då var hon också gravid i nionde månaden, säger Thomas.

Specialelevernas konstutställning är som vanligt mycket sevärd. Vernissagen hålls i dag, fredag 10.00–14.30. Därefter kan utställningen ses fram till och med 1 mars, för visning och information ringer man 0660-26 67 00.

Alexandra Pettersson, rullstolsburen och med bara en arm hon kan använda, har gjort årets affischbild. Trots att hon inte kan hålla i en pensel.

– Jag hade en handske på och målade med handen. Det är jättekul, säger Alexandra, som också målat flera andra av tavlorna på utställningen.

Publicerat