Musik

Blow the bubble

Dansk-finsk-svenska Dánjal spelar på Thuleteatern nu på fredag. Lyssna på gruppen här.

Ett hopkok av stilar och musik som exploderar. Så beskrivs färöingen Dánjal á Neystabøs band med musiker från Danmark, Finland och Sverige. Nu på fredag, 22 februari, spelar Dánjal på Thule.

”The Bubble” är titeln på Dánjals senaste album som släpptes i fjol och fick strålande kritik, liksom föregångaren ”The Palace”. Musiken är en hejdlös mix av folkmusik, melodiös rock, klezmer och balkan. Ta lite Tom Waits, en gnutta Leonard Cohen och blanda med Brahms ungerska danser så kommer vi i närheten av vad det handlar om.

Förutom sångaren och pianisten Dánjal á Neystabø, består bandet av finske Kim Nyberg på mandolin, svenskarna Annika Jessen, klarinett, och Erik Olevik, bas, samt tre från Danmark – gitarristen Stephan Holte, trummisen Ulrik Brohuss och sångerskan Sidse Holte.

Fem danska Grammisnomineringar 2012 och dessutom nominering för bästa danska liveakt i kategorin world music. Det här kan helt enkelt bli hur bra som helst. Lokal arrangör är Örnsköldsviks Folkmusiksällskap i samarbete med Scenkonstbolaget.

Publicerat