Saga S

Showtime!!

Under föregående helg spelade folkkäre artisten Tomas Ledin på Fjällräven Center i Örnsköldsvik. Som dörrvärdinna på arenan fick jag därför möjlighet att uppleva showen två gånger om samt tänka hur stort avtryck musik kan göra hos människor.

 

Musik har i mitt liv har oftast kopplats till träning. För att pressa mig själv lite längre och snabbare i löpspåret kunde hög volym på en taktfast eller trallvänlig låt vara det avgörande för att jag inte skulle börja gå (istället för att springa) när krafterna sinade. I övrigt var musiken det som frambringade min fulla koncentration när (kort- eller lång-) konståkningsprogrammet sattes på ”play”. Jag presterar till musik helt enkelt. Detta faktum har resulterat i att jag ”måste” dansa/sjunga/göra något när jag hör de flesta sorter av musik. På gott och ont, som med allt annat antar jag!

Men under konserten som Ledin framförde ploppade många tankar upp i mitt huvud angående vad musik gör med människor. Takter, ord och stycken fastnar på olika sätt och betyder olika saker för de individer som lyssnar till tonerna. Jag själv associerar musik till personer eller till platser, men även till det känslotillstånd jag befann mig i när jag första gången hörde låten eller ”tjejlyssnade” på den (=spela sönder en låt på kort tid).

Min blick svepte över den (ålders-)mogna publiken och titt som tätt såg jag personer som bara släppte alla tyglar; de rent av hoppade och skrek av lycka till fraser som ”Hoooooon ääääär flickan som gör allt för att göra mig lycklig…”. Fascinerande många minnen måste ha samlats, återkallats och fått utlopp denna helg på arenan bland tusentals människor! Jag var inte sämre än den lätt berusade publiken på restaurantvåningen utan klappade även jag takten och föll in i sången gång på gång, trots att jag inte är uppväxt på den tiden då artistens låtar spelades som mest på radion. ”Transistor”-radion för att vara lite mer exakt kanske, som Ledin själv drog rätt fyndiga skämt kring…

Vad betyder musik för dig?

Publicerat