Politik

Internationella kvinnodagen uppmärksammas

Idag, den 8 mars, infaller den Internationella kvinnodagen som uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. I år belyser kvinnoföreningarna i Örnsköldsvik speciellt problemet med våld mot kvinnor.

Varje år uppmärksammar kvinnoföreningarna i Örnsköldsvik internationella kvinnodagen genom olika aktiviteter. I år har de valt att fokusera på våld mot kvinnor – en fråga som aktualiserats genom de uppmärksammade våldtäkterna i Indien.

– Det är lätt att vi förfasar oss över det som händer i andra länder. Men det är lätt att glömma bort det som är nära, säger Lena Näslund, S-kvinnor.

Från Polisen har de fått sammanställd brottstatistik om hur det ser ut i kommunen gällande våld mot kvinnor och den informationen ska delas ut på stan under dagen.

– Vi lever i en trygg kommun, men nästan varje gång man öppnar tidningen på måndagen så står det om ytterligare någon kvinna som misshandlats eller våldtagits. Jag tror att det finns en risk att det här normaliseras och att det skapas en acceptans för de här brotten, säger Lena och fortsätter.

– Det är ett jätteviktigt ämne som vi inte får släppa. Vi måste våga lyfta frågan och se att det är ett problem som även finns här. Våld mot kvinnor är inte ett problem som bara finns i andra länder – det är vardag över hela världen.

 

– Vi börjar redan klockan 17.30 med att servera en soppa och en smörgås i Församlingshemmet.

Här finns de olika kvinnoföreningarna, som S-kvinnorna, Fredrika Bremer-förbundet, IOGT-NTO, Lions, Irakiska kvinnoföreningen, Internationella kvinnoföreningen och kvinnojouren, representerade för att kunna bidra med information och svara på frågor.

– Sen har vi också pratat med biblioteket. De ska ha bokbord på temat med en litteraturlista för de som är sugna på att läsa mer. Dessutom ska vi ha ett bokbytarbord på plats där man kan lämna en bok man läst och ta med sig en annan hem.

På plats vankas musikunderhållning av gruppen Spatman bestående av Marielle Buhr och Linnea Nordin. De bjuder på show med låtar och mellanspel präglade av humor och med betoning på samhällsfrågor.

Efter musiken visas filmen Resolution där vi får följa Margot Wallström i hennes arbete som FN:s generalsekreterares särskilda representant i frågor som rör sexuellt våld i konflikt. Hon besöker våldtäktsöverlevande och aktivister i krigsområden och lyckas på mindre än tio månader lyckas de lyfta frågan upp till toppen på Säkerhetsrådets dagordning och göra kvinnors livsvillkor i konflikt en internationell freds- och säkerhetsfråga.

– Filmen är rätt stark och det finns säkert de som skulle vilja prata om den så vi kommer att se till att ha en diskussion om de här frågorna efteråt. Det finns mycket att fundera kring. Kanske blir det en diskussion om fostran, bemötande och respekt eller om näthatet. Om vad vi kan göra här.

 

Lite historik om kvinnors rättigheter

1845 Lika arvsrätt för kvinnor och män.
1859 Kvinnor får rätt att inneha vissa lärartjänster.
1874 Gifta kvinnor får rätt att bestämma över sin egen inkomst.
1921 Kvinnor får allmän rösträtt och kan väljas in i riksdagen.
1922 De första fem kvinnorna väljs in i riksdagen.
1939 Preventivmedel tillåts. Moderskapspenning för alla införs.
1947 Karin Kock (s), första kvinnan i regeringen.
1958 Kvinnor får rätt att bli präster.
1971 Särbeskattning införs.
1975 FN:s kvinnoår instiftas.
1997 Första kvinnliga biskopen.
2007 Regeringen lägger fram en handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld.
2009 Diskrimineringslagen träder i kraft. Den omfattar bland annat diskriminering på grund av kön och diskriminering på grund av könsöverskridande identitet eller uttryck.

Publicerat