Du är här

2013-03-27 - Ung kultur

Ytterligare tre akter på Umeå Open

Kristian Anttila, First Love Last Rites och brittiska New Young Pony Club kommer till Umeå.

Kristian Anttila

Djur & människor är Kristian Anttilas femte album sedan fullängdsdebuten Natta de mina (National) 2003. Inspelad i en kyrka i Dalsland och producerad, mixad och mastrad av Kristian själv på Hisingen.

Gästad av Jukka Rintamäki från Silverbullit som medverkar på och medproducerar ett par spår på skivan. Ett samarbete som enligt Kristian ”lossat ett gäng skruvar och släppt fram något hämmat inom mig”. Det är en skiva som markerar ett avstamp mot något nytt i både text, tonfall och produktion. En kreativ comeback och nystart på samma gång.

Vi rör oss den här gången i mer drömska ljudlandskap där både berättarjaget och adressaten luckrats upp i texterna som drar åt det hallucinogena. I grunden fortfarande starka poplåtar men med kärnan djupare begravd. En produktion i fler lager. En skiva i fler färger. Det låter spacerock utan rock. Disco utan glamour. Poesi utan poser. Det låter som en Kristian som börjar närma sig sitt zenit både som textförfattare, låtskrivare och producent.

Under arbetets gång har det lyssnats mycket på samtida hiphop (”produktioner som stirrar in i framtiden”), brittisk noisepop (”sättet att gömma vackra harmonier”) och lästs en hel del svensk überlyrik (”lägga ut dimridåer och samtidigt stråla av pondus”). Kortfattat översatt, Ghostface Killah, Outkast, Cocteau Twins, My Bloody Valentine, Pär Rådström och Bruno K Öijer om ni måste ha namn.
 

New Young Pony Club

En av de coolaste och mest dansanta popakterna som London uppbringat på länge är New Young Pony Club. Ett gemensamt intresse för punk- och dansmusik förde medlemmarna samman, och resan från hypat undergroundband till det senaste heta gick snabbt.

2005 släppte bandet singeln Ice Cream i 1 000 ex, nominerades till Mercury prize, och snacket om bandet fyllde brittiska bloggar och fanzines. Efter ett nytt singelsläpp – The get go – hördes NYPC i en reklamfilm för Nissan, och genombrottet på andra sidan Atlanten var ett faktum.

NYPC:s bolag är baserat i Australien där man också skördat framgångar, men ett intensivt turnerande under de senaste åren har också lett till att bandet spelat för fulla hus i stora delar av Europa. Ytterligare en singel har hunnit nå hyllorna – You used to be a man kom förra året – och NYPC har nu äntligen också nått Umeå Open.

First Love, Last Rites

First Love, Last Rites är tillbaka med sitt andra album endast ett år efter att dammet har lagt sig efter deras skramliga omtalade debut. Den här gången har de tagit sin kärlek för melodier till nya höjder. De låter sina melodiska influenser skina i stället för att luta sig mot en gitarrorienterad vägg.

Det finns ett uppenbart tema, inget att hymla om, någon har precis landat efter ett riktigt dåligt breakup. Det är ett väldigt ärligt album... milt uttryckt. Ärligt på ett sätt som ibland ger en rysningar då det är så tydligt vad som pågår, hög igenkänningsfaktor var sig man vill eller inte.

Det här, kombinerat med bandet nyfunna kärlek till pop gör "Wasted Hearts" till ett av årets starkaste album. Det växer och överraskar. Lyssna!


Dela med dig av denna artikel på: