Saga S

Glad påsk?!

Frågan är om påsken bör fokusera Jesus korsfästelse och uppståndelse för två tusen år sedan… eller om högtidens firande helt enkelt får vara en färggrann fest som för många firas i soliga fjäll?

 

För mig kan historiska och/eller religiösa milstolpar liknas vid rättesnören som guidar en mot meningsfullhet i tillvaron eller motiverar en att kämpa lite längre trots att man angående vissa åsikter eller handlingar kan ha många emot sig. Krig, konflikter och andra motsättningar mellan exempelvis folkgrupper och länder menar jag grundar sig i olika tolkningar och förståelser om den andra partens intentioner och ofta maktbegär.

Men det som varit i allra högsta grad religiöst knutet och ibland enbart gett människor dystra associationer kan lyckligtvis vändas till en tidpunkt på året som man kan längta till! Påsk för mig har sedan min flytt till Örnsköldsvik alltmer kommit att innebära att släkt och vänner samlas och skålar i must (eller med hembränt och äter saltfläsk?!) samt pimplar efter fisk ute på det istäckta vattnet i all enkelhet med ansiktet vänt mot den mer och mer värmande solen! Första påsken jag firade i norr, närmare bestämt i Degersjö och Junsele fick jag flera skrattattacker angående hur okunnig jag var när det gällde styrdans till det första "dansbands"-eventet jag någonsin satt min fot i närheten av. Det har blivit ett kärt minne som underhåller enbart för att det ironiskt nog var jag och mina besökande systrar som visade oss vara allra sämst gällande takt och moves ute på dansbanan, trots att vi försökte vårt bästa! Det har sedan den påsekn varit underbart att ta del av olika traditioner som folk tillskriver påsken, som faktiskt inte har några färdigskrivna "måsten".

Oavsett vilken mat som grillas eller serveras känner jag i alla fall att huvudsaken är att jag under denna kommersialiserade högtid får ställa fram lite av mina så älskade små figurer; kycklingar och ägg till matchande bordsdukar och skålar. Färgsprakande och gulligt! Jag kan nog gå i tio ”prylaffärer” i rad och ignorera faktumet att jag egentligen behöver köpa mat eller batterier till fjärrkontrollen eller liknande…

I dagarna som var investerade jag även min dyrbara tid i lite inredningskreativitet; internethandling som nu möjliggjort en färggrann vardag i större utsträckning! På Ellos.se ingick ett knivset om fyra knivar om man gjorde sin beställning inom 10 dagar och absolut blir matlagning roligare om jag får skära salladen med en knallrosa kniv och mitt bröd med en ill-orange minisåg! Apropå såg vill jag ödmjukt skryta om att min bror just tagit motorsågskörkort! Det finns faktiskt långt fler bestämmelser om sådan aktivitet än man kan tro.

Till min stora förtjusning har jag i år också fått ett megacoolt påskägg designat av Lasse Åberg! Motivet utanpå gestaltar en robotpingvin som står fasttejpad på ett par skidor… vilket som ni säkert förstår inte är helt olik mina gotiska favoritfigurer målade av Tim Burton! Och mycket godis kommer det bli också! Träningen har jag skött bra under veckan trots en del förkylningssymptom, men de mörka timmarna under skärtorsdag, långfredag och påskafton kommer jag faktiskt spendera med mina goda kollegor nere på O’learys! Påskaftons dag blir däremot en heldag ute i friska luften med ett försök att få upp en liten firre!

Glad påsk på er allihop!

Publicerat