Film-TV-Radio

Filmfest i Gideå

Hugo Cabret, The Artist och My week with Marilyn i morgon lördag.

Tre toppfilmer i rad. Det arrangerar Örnsköldsviks Filmstudio i samarbete med Gideågården lördag 27 april. På programmet står Hugo Cabret, The Artist och My week with Marilyn.

Tre filmer som tillsammans har hela 23 Oscarnomineringar, varav tio vinster. Både Martin Scorseses Hugo Cabret och den svartvita stumfilmen The Artist plockade hem fem Oscarstatyetter, mycket välförtjänt i båda fallen. De fick också full pott när de recenserades här i Sjuan.

Unge föräldralöse Hugo Cabret lever sitt liv på den myllrande järnvägsstationen i Paris under tidigt 30-tal. En svindlande och oerhört fascinerande resa som samtidigt är en rejäl hyllning till filmhistorien, den moderna filmens grundare – bröderna Lumière – och filmpionjären George Méliès.

The Artist skapade förvåning 2011 eftersom den är både svartvit och stum. Det här är också en film om filmhistoria och filmkonsten, just när ljudfilmen får sitt genombrott. Trots avsaknad av dialog, förutom några få väl avvägda replikskyltar, är det här riktigt fängslande, njutningsfullt och snyggt.

En filmstjärna av stora mått var Marilyn Monroe och i My week with Marilyn får vi se hur den unge regissörsassistenten Colin Clark kom mycket nära stjärnan. Långt senare skrev han en bok om veckan, vilken ligger till grund för filmen.

Publicerat