Världsklass-bloggen

5 skäl att Pecha Kucha

Att berätta om något man känner starkt för genom att visa 20 bilder på 20 sekunder är ett oemotståndligt koncept. Det har till och med visat sig beroendeframkallande. Både för den som berättar och för de som får förmånen att lyssna.

I Örnsköldsvik har det arrangerats återkommande Pecha Kucha Nights i ungefär ett år vid det här laget och det är en växande rörelse. För dig som ännu inte bekantat dig med fenomenet kan jag berätta att Pecha Kucha är japanska och betyder ungefär ”snick-snack”. Det är en presentationsteknik med rötterna i Tokyo med syfte att råda bot på ändlöst tråkiga möten. Därför måste man hålla sig kort och kärnfullt.  Vid varje Pecha Kucha Nights berättar 7-10 personer om något de känner starkt för, sitt intresse eller om något de är engagerade för. Men som presentatör har man bara 6 minuter och 40 sekunder på sig. Under den tiden får man visa 20 bilder som illustrerar det man berättar om. Varje bild visas i exakt 20 sekunder.


Låter det som något du inte varit med om förut? Som att det går i en rasande fart? Som att det skulle kunna ta oanade vändningar? Precis så är det! Aldrig tidigare har jag upptäckt så många olika och spännande aspekter av en person eller idéer på så kort tid. För att ge dig en bättre bild av vad det handlar om så kommer här 5 skäl för dig att delta på nästa Pecha Kucha Night:

1. Möt spännande människor

I Örnsköldsvik har Pecha Kucha Night blivit en mötesplats för kreativa, handlingskraftiga och entreprenöriella människor.  Här knyts nya kontakter och du får ta del av unika idéer och upptåg.



2. Skratten

Alla som varit på en Pecha Kucha Night vet att man får träna smilbanden. Den avspända atmosfären lockar fram spontanitet och humor i stunden.  



3. Ditt fönster mot världen

Pecha Kucha är en global rörelse. I skrivandets stund är 600 städer världen över värdar för Pecha Kucha och arrangerar kvällar i samma anda som Örnsköldsvik. På den gemensamma webbplatsen kan presentationer delas och kontakter knytas lång utanför Örnsköldsvik och Sverige.



4. Inspiration

Att möta andras kreativitet och engagemang på det här sättet är inspirerande. Under Pecha Kucha Night får du garanterat höra något du inte hört förut. Berättelserna är något man bär med sig länge efter kvällens avslut.



5. Möjligheten att göra det till din scen för en kväll

Efter att ha deltagit och lyssnat på andra presentatörer under en Pecha Kucha Night någonstans i världen är det inte ovanligt att man vill kliva fram och hålla en presentation själv. Då kan du enkelt anmäla dig och bli inbokad som inspiratör till nästa tillfälle. Du styr helt vad du pratar om under dina 20 x 20 sekunder. Det enda som styr är att du ska utgå ifrån dig själv och prata om något du känner starkt för.



Nästa gång Pecha Kucha Night ordnas i Örnsköldsvik är nu på onsdag – den 15 maj. Ta med dina vänner och dyk upp för en kväll full av oanade vändningar.

Start kl 18.40 på The Merry Can.

Publicerat