Du är här

2013-05-20 - Friluftsliv
Foto: Håkan Nordström

Gene Fornby blir Genesmons friluftsmuseum

Stiftelsen Gene Fornby lämnar över ägandet av Gene Fornby till Örnsköldsviks kommun.

Stiftelsen Gene Fornby lämnar över ägandet av Gene Fornby till Örnsköldsviks kommun. Det formella överlämnandet sker 22 maj. Stiftelsen kommer dock att fullfölja den påbörjade restaureringen av vissa rekonstruktioner i fornbyn och även ta fram ett skyltprogram. 

Den tidigare fornbyn blir nu ett öppet friluftsmuseum där besökare kan ströva runt och uppleva järnåldern på egen hand. En viss pedagogisk verksamhet med visningar och program kommer dock att erbjudas till kommunens skolor under vår och höst.

I området finns tillgång till grillplats och badvik. För att skapa mervärde i friluftsområdet året runt har kommunens planer på att anlägga en isbana för långfärdsskridskor samt att hålla promenadspåren öppna vintertid. Kommunen för också en dialog med föreningar och allmänhet kring möjligheter att bidra till områdets fortsatta utveckling.

Välkommen till överlåtelseceremoni

Onsdag 22 maj kl. 16-17 manifesteras det formella överlämnandet genom en ceremoni  vid Gene Fornby. Medverkar gör Liisi Hägglund, ordförande i stiftelsen Gene Fornby och Glenn Nordlund, kommunalråd. Någon form av överraskning utlovas också.
 
Fakta Genesmon
På Genesmon finns spåren efter en bosättning från ca 100 - 600 e.Kr. Bosättningen frilades vid en utgrävning 1977-1988. Fynden ledde till att man 1991 började att rekonstruera gården på Genesmon cirka 500 meter från fyndplatsen. Syftet var att undersöka och visa hur den huvudsakliga gården bör ha sett ut under 500-talet. Rekonstruktionen ligger, precis som boplatsen en gång gjorde, i anslutning till dagens strand. Långhuset var det första huset som byggdes, och det är också det viktigaste och men här finns också en rekonstruktion av smedjan, som är den största som hittats i Norden från förhistorisk tid.
 
Hitta hit
Genesmon ligger 6 km utanför Örnsköldsvik. Åk i riktning mot Domsjö, och fortsätt rakt fram vid rödljusen, sväng vänster mot Gene. Följ Genesåsvägen, sväng höger vid skylt Genesmons friluftsområde.
Dela med dig av denna artikel på: