Nyheter/Reportage

Gränsöverskridande demokratiprojekt

UTOPIA – en del av Örnsköldsviks kommuns satsning under Kulturhuvudstadsåret 2014 i Umeå.

Under våren 2013 har arbetet med att förbereda ett unikt, storskaligt och kommunövergripande projekt pågått i Örnsköldsvik. Projektet som kallas UTOPIA är en fristående del av Örnsköldsviks kommuns satsning under Kulturhuvudstadsåret 2014 i Umeå och är planerat att inledas hösten 2013 och pågå under tre år.

Projektägare är FN-föreningen och FN-Ung i Örnsköldsvik och finansieringen är tänkt att ske genom medel från Allmänna Arvsfonden. Samarbetspartner är Världsklass 2015, Örnsköldsviks grundskolor, Kulturskolecentrum, Örnsköldsviks Folkhögskola, HumLab och Kulturverket i Umeå samt ett antal frivilliga företag och föreningar.

Idén är att söka nya vägar för kommunikation, påverkan och utveckling av närsamhället. Utgångspunkten är barnens tankar om framtiden. På ett lustfyllt sätt, i spelform via en interaktiv plattform på nätet, kommer barn, ungdomar, företag och föreningar i helt nya konstellationer lära sig att samarbeta för att utveckla demokratin samt skapa en bättre och mer hållbar framtid.

Publicerat