Ungdom

Stor donation till funktionshindrade

Jakob och Britt-Marie Eriksson i Sund, Domsjö, testamenterade sin aktieportfölj till förmån för handikappade ungdomar i Örnsköldsvik.

En stiftelse har bildats som förvaltar kapitalet och fördelar avkastningen.

– Det är är en fantastisk möjlighet för handikappade ungdomar i Örnsköldsvik att sätta guldkant på tillvaron, säger fördelningsrådets ordförande Anna-Britta Åkerlind.

Fördelningsrådet representeras av Swedbanks kontor i Örnsköldsvik, personer som kände paret Eriksson samt de med kunskap om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning.

Agneta Fredriksson-Edin är ordförande i Handikappföreningarnas Samarbetsorganisation (HSO. Hon är av naturliga skäl glad och full av beundran för det framlidna gårdsägarparet som själva aldrig fick några barn:

– En stor donation som ger ungdomar i Örnsköldsvik oanade möjligheter. Det är bara fantasin som sätter gränserna.

När testamentet öppnades för några år sedan var aktieportföljen värd cirka 34 miljoner kronor. Nu är värdet cirka 40 miljoner och avkastningen innebär att fördelningsrådet kommer att dela ut 300 000 kronor vid två tillfällen varje år.

 – Det vi vet är att paret Eriksson arbetade hårt och att Jakob tidigt intresserade sig för aktieaffärer. Det var barnkära och sörjde sin barnlöshet och uppenbart är att det ville göra gott med sina pengar, säger Anna-Britta Åkerlind.

Ekonomiskt stöd kommer efter ansökningar och fördelningsrådets bedömningar att fördelas lokalt i Örnsköldsvik till ungdomar mellan 13 och 18 år som har en diagnos och är medlemmar i en förening ansluten till HSO.

Fotnot: Ansökan ska skickas in senast 30 september för utdelning i november respektive 31 mars för utdelning i maj och skickas till:

Britt-Marie och Jakob Erikssons stiftelse, Swedbank, Box 89, 891 22 Örnsköldsvik.

Publicerat