Skola & utbildning

Forskarfredag i Örnsköldsvik

Nu på fredag den 27 september firas den europeiska vetenskapsfesten Researchers’ Night i Örnsköldsvik - en av 300 vetenskapsfester i Europa.
I nästan 300 städer över hela Europa möter forskare allmänheten. I Sverige anordnas aktiviteter på ett 30-tal orter, däribland Örnsköldsvik, under namnet Forskarfredag.

I Örnsköldsvik är man bland annat välkommen till ”gamla MoDo-forskningen”som för en dag öppnas för presentation av aktuell forskning, genom populärvetenskapliga föreläsningar, fotoutställning och studiebesök. Mer info på www.bioraffinaderi.se

I samarbete med Institutionen för omvårdnad, Umeå Universitet, Campus Örnsköldsvik, anordnar Forskarfredag aktiviteten ”Låna en forskare” för gymnasiets och vuxenutbildningens utbildningsprogram inom vård och omsorg. På Umeå Universitetsbibliotek, Campus Örnsköldsvik – kan man också ställa frågor och ta del av deras utställning. På bibliotek runtom i kommunen finns utställning och frågetävling, och KomTek har utarbetat experiment för förskolorna.

– ForskarFredag vill visa vad forskare egentligen gör, hur spännande och roligt det är med forskning och hur den berör oss i vardagen, säger Lotta Tomasson projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, VA, som koordinerar Forskarfredag i Sverige.

Som en del av Forskarfredag genomförs också massexperimentet Höstförsöket, där mer än 15 000 elever dokumenterar hur höstlöven utvecklas. De ungas data och observationer analyseras sedan av forskare som studerar hur den globala uppvärmningen förändrar årstidsmönstren i naturen. Massexperimentet är utvecklat och utformat av forskaren Kjell Bolmgren vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet i samarbete med VA. 

– I Höstförsöket får barn och ungdomar medverka i riktig forskning, se hur forskare arbetar och lära sig om vetenskaplig metod. För forskarna är materialet från Kiruna till Trelleborg som de bidrar med ovärderligt, säger Lotta Tomasson.

Forskarfredag är en del av EU-kommissionens Researchers’ Night, som firas den fjärde fredagen i september varje år över hela Europa. Arrangör av Forskarfredag Örnsköldsvik är Örnsköldsviks kommun i samarbete med Processum/Framtidens bioraffinaderi och Umeå Universitet i Örnsköldsvik.

Forskarfredag och Forskar Grand Prix samordnas i Sverige av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av EU-kommissionen, Vetenskapsrådet, VINNOVA samt forskningsråden FAS och Formas.

Publicerat