Örnsköldsvik

Upphandling av livsmedel för Örnsköldsviks kommun

I våras började arbetet med kommunens nya livsmedelsupphandling.
För att kunna ställa rätt krav i anbudsförfrågan har kostavdelningen bland annat sett över tidigare inköp, utvärderat vilka produkter som fungerat bra och mindre bra och tagit hänsyn till matgästers synpunkter.

Produkterna som anbudsgivarna erbjuder ska uppfylla Livsmedelsverkets näringsvärderekommendationer och råd för bra mat till äldre och bra mat i skola och förskola.
En kravspecifikation för varje livsmedel har därför utformats som täcker in innehåll, kvalitetskrav och storlek. Övriga krav som ställs i upphandlingen är bland annat spårbarhet, djurskyddskrav och hållbarhet.

Örnsköldsviks kommun har målet att 25% av livsmedlen ska vara ekologiska 2014 och det påverkar också kravställningen.

Mellan 28 juni och 10 september har leverantörer kunnat lämna anbud. Nästa steg blir att stämma av att alla anbudsgivare uppfyller ställda krav både som företag och på de livsmedel som de offererat.
Efter det kommer företagen att få skicka in prover på de produkter som kommunen vill provsmaka genom ett blindtest. I samband med provsmakningen betygsätts livsmedlen.
På så sätt är det både kvalitet och pris som avgör vilken leverantör som får leverera livsmedel till kommunen.

Ett nytt avtal kommer att gälla från och med 1 april 2014, i två år med möjlighet att förlängas.
Kommunen räknar med att köpa råvaror för 38 miljoner kronor/år.
Publicerat