Politik

Information från kommunstyrelsen

Här kan du läsa kortfattad information från kommunstyrelsens sammanträde i Örnsköldsvik 8 oktober 2013.

Positiv ekonomisk prognos

Kommunens andra tertialrapport för året visar att det ekonomiska resultatet för perioden januari-augusti 2013 var +139 miljoner kronor. Det är 15 miljoner kronor sämre än motsvarande period föregående år. För helåret 2013 är prognosen ett ekonomiskt resultat på +63 miljoner kronor. Det är 22 miljoner bättre jämfört med det budgeterade resultatet på +41 miljoner kronor som kommunfullmäktige fastställt för 2013.

Förbättringen gentemot budget förklaras främst av att nettokostnaden förväntas öka betydligt mindre jämfört med budgeterat. Det beror i sin tur huvudsakligen på en återbetalning från AFA Försäkring avseende betalda premier för åren 2005 och 2006. Nämnderna redovisar däremot totalt en negativ budgetavvikelse på -20 miljoner kronor.

Återbetalningen från AFA möjliggör en del satsningar, och kommunstyrelsen föreslår följande: 5 miljoner kronor till IT-stöd för skolan, främst för gymnasiet. Ytterligare 1 miljon tillförs barns och ungas arbetsmiljö för fastighetsåtgärder i skolans och förskolans lokaler, och 1 miljon satsas på lekmaterial och på utemiljön på skolgårdar.

1 miljon kronor satsas på äldres utemiljö och 1 miljon på IT, webbverktyg med mera inom omsorgen. 6,2 miljoner läggs i tilläggsanslag till samhällsbyggnadsnämnden för att täcka delar av kostnaderna för dagens kollektivtrafik. Dessutom läggs 2,5 miljoner i tilläggsanslag till humanistiska nämnden för ökade kostnader för bostadsanpassningen och för den psykosociala verksamheten.

Säljer fastigheter

Kommunstyrelsen föreslår att beslutet om försäljning av aktierna i Tjänstecentrum i Örnsköldsvik AB ska kompletteras med att de enskilda fastigheterna får säljas till ett marknadsvärde.

Integrationspolitiskt program

Kommunstyrelsen föreslår att ett integrationspolitiskt program ska arbetas fram för Örnsköldsviks kommun. Soledad Henriquez (KD) har i en motion understrukit vikten av att systematiskt lyfta in integrations- och mångfaldsperspektivet för ett helhetstänkande i kommunens verksamheter. En skiss på strategi som har tagits fram inom välfärdsförvaltningen ska även beaktas i arbetet med det integrationspolitiska programmet.

E-förvaltningsstrategi

En e-förvaltningsstrategi för Örnsköldsviks kommun som bygger på de nationella målen har nyligen arbetats fram och kommer inom kort att presenteras för de förtroendevalda. Därför föreslår kommunstyrelsen att fullmäktige ska se intentionerna i Dan Olssons (C) motion om just e-förvaltningsstrategi som uppfyllda och att därför inga ytterligare åtgärder behövs.

Anna-Britta Åkerlind vald

Anna-Britta Åkerlind (C) valdes in i kommunstyrelsens arbetsutskott, ekonomiberedning samt planeringsgruppen för översiktlig planering, efter Dan Olsson (C).


Kompletta handlingar från kommunstyrelsen kan beställas hos kommunens sekretariat på telefon 0660-880 00. Protokoll från kommunfullmäktige, kommunstyrelsen samt nämnderna finns på www.ornskoldsvik.se under rubriken Kommun och politik.
Publicerat