Örnsköldsvik

Ekologisk matvecka

Örnsköldsviks kommun fortsätter att satsa på ekologisk mat. Denna vecka är den årliga ekologiska matveckan.
Mot bakgrund att kommunfullmäktige beslutat att öka andelen ekologiska livsmedel till äldreomsorg, skola och förskola, satsar kostavdelningen, precis som 2012, på en ekologisk matvecka. Denna vecka är årets ekologiska matvecka.

Andelen ekologiska livsmedel som serveras inom äldreomsorgen, skolan och förskolan i kommunen har succesivt ökat under året. Nu är inte bara mjölken ekologisk, utan även en hel del potatis, pasta och grönsaker.

Intresset för ekologiska livsmedel är överlag stort. Utvärderingarna som gjordes efter förra årets ekologiska matvecka visade på en positiv inställning, bland både matgästerna och kökspersonalen, till att införa mer ekologisk mat på kommunens matsedel. Idag är 13 procent av kommunens inköpta livsmedel ekologiska, år 2014 ska samma siffra vara 25 procent.

I samband med den ekologiska veckan satsar kostavdelningen på information till elever och äldre om den miljömässiga vinsten i att minska matsvinnet, äta mer frukt och grönsaker samt dra ner på köttkonsumtionen.

Förutom till kommunens egna verksamheter, levererar kostavdelningen även mat till landstinget. Totalt tillagas ca 12 500 portioner/dag.
Publicerat