Örnsköldsvik

Örnsköldsvik tillgängligaste kommunen i länet

Humana, Sveriges största företag inom personlig assistans, har för fjärde året i rad undersökt kommunernas tillgänglighetsarbete.
Kommunerna poängsätts utifrån hur de arbetar med tillgänglighet i sina styrande dokument och hur den faktiska tillgängligheten ser ut vid t.ex. idrottsanläggningar, lekplatser och uteserveringar.

Även former för samråd med brukarorganisationer och kommunens insatser för att driva på privata aktörer bedöms.

I Humanas Tillgänglighetsbarometer 2013 placerar sig Örnsköldsvik på plats 15 och är därmed bäst i länet. Totalt deltog 188 av landets kommuner i undersökningen.

– Det är ett målmedvetet arbete som ligger bakom vår placering. Kommunen har gjort en omfattande inventering av kommunens publika lokaler och granskat tillgänglighet i samband med om- och nybyggnationer. De nyöppnade baden i Husum och Bredbyn där lyftanordningar installerats i anslutning till bassängerna, nya tillgängliga lekparker och fiskebryggor är några exempel, säger kommunens tillgänglighetskonsulent Erika Nordin.

Andra åtgärder är att gatumiljön i centrum under de senaste åren har byggts om med ledstråk, tillgängliga övergångsställen, bra belysning och avgränsning för uteserveringar. Kommunen arbetar också med att informera fastighetsägare och privata aktörer om hur de kan förbättra tillgängligheten i sina lokaler och verksamheter.

Tillgänglighet handlar både om fysisk tillgänglighet och människors möjlighet att aktivt delta i samhällslivet. Nyligen genomförde Kulturskolan, tillsammans med Share music, en uppskattad dans- och musikworkshop för ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar.

– Det känns otroligt roligt att allt gott samarbete gett resultat. Men vi kan inte slå oss till ro med det. Den uppmärksamhet vi nu fått inspirerar oss att jobba vidare och bevara vår fina position inom tillgänglighetsområdet, säger Erika Nordin.

– Tillgänglighetsbarometern visar att vi ligger bland de bästa i Norrland. Genom att ta del av vad andra kommuner gjort och via handikappråd och intresseorganisationer fånga in vad som behöver göras kan vi klättra vidare mot den absoluta Norrlandstoppen, säger Glenn Nordlund, ordförande i kommunens handikappråd.

Ett förslag till nytt "program för delaktighet och tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar" kommer på remiss i slutet av året. Kommunfullmäktige beräknas kunna ta beslut om programmet under början av 2014.

Humanas tillgänglighetsbarometer 2013
Publicerat