Film-TV-Radio

Varför dör bina?

Dokumentärfilmsdag på Folkan idag, med tre filmer på programmet. Se trailer här.

Den schweiziske filmaren Markus Imhoofs dokumentär ”Inte bara honung” har prisats vid flera filmfestivaler. Idag visas den på Folkan Teater tillsammans med två andra starka dokumentärfilmer.

Över en tredjedel av vår livsmedelsproduktion är beroende av binas pollinering och Albert Einstein lär ha sagt att om alla bin i världen skulle dö ut är mänskligheten utplånad inom fyra år.

Under de senaste fem åren härjar en oförklarlig bidöd över hela världen, inget vet orsaken. ”Inte bara honung” är en utmärkt dokumentär om det livsviktiga samspelet mellan bin och matproduktion.

I ”Godheten” tar Stefan Jarl ett grepp om tidens anda av girighet, egoism, bonusar, riskkapitalister och privatiseringar av det allmänna samt framväxten av ett nytt klassamhälle med tilltagande ojämlikhet, utslagning och ökande våld.

”Five broken cameras” handlar om den palestinske lantarbetaren Emad i Bil’in på Västbanken där den israeliska militären för några år sedan började bygga en mur tvärs genom det lilla samhället. Emad låter sig inte skrämmas till tystnad, i stället dokumenterar han varje övergrepp från den israeliska armén på film.

Dokumentärfilmsdagen arrangeras av Örnsköldsviks Filmstudio.

 

Program

14.00 Godheten (Sverige 2013)

Regi: Stefan Jarl
Med: Thommy Berggren m fl
Längd: 79 min
Godheten tar tempen på tidens anda av girighet, egoism, dyrkan av Mammon, överklassens återkomst, bonusar, riskkapitalister och privatiseringar av det allmänna, framväxten av ett nytt klassamhälle med tilltagande ojämlikhet, utslagning och ökande våld. Kort sagt: en film om förlusten av det gemensamma. Thommy Berggren medverkar i rollen som Den Girige och som sig själv, tillsammans med ekonomer och samhällsanalytiker samt ett par engelska professorer, Richard Wilkinson och Kate Picket.

16.00 Five broken cameras (Palestina, Israel, Frankrike, Nederländerna 2011)

Regi: Emad Burnat, Guy Davidi
Längd: 90 min
Den palestinske lantarbetaren Emad har fem videokameror: en hel och fyra sönderslagna. Han bor i Bil’in, en liten by väster om Ramallah på Västbanken där den israeliska militären för sex år sedan började bygga en mur tvärs genom det lilla samhället. Men Emad låter sig inte skrämmas till tystnad. Istället har han gjort till sitt kall att dokumentera varje övergrepp från den israeliska armén på film, och inte ens hans frus böner och rädsla för repressalier kan få honom att sluta.

19.00 Inte bara honung (Schweiz, Tyskland, Österrike 2012)

Regi: Markus Imhoof
Med: miljoner honungsbin och några biodlare
Längd: 90 min
Under de senaste fem åren har miljontals bin dött utan att någon kan förklara orsaken. Om bina fortsätter att dö kommer det att få drastiska konsekvenser för människan. Över en tredjedel av vår livsmedelsproduktion är beroende av binas pollinering. Filmen tar oss på en resa till biodlare över hela världen för att ta reda på varför bina dör.
Publicerat