Du är här

2013-12-12 - Örnsköldsvik
  • Plötsligt kommer Shells gamla anläggning till användning. Foto: Ulf Eklund Klicka på pil för fler bilder!
  • Christer Ögren, vd för Örnsköldsviks Hamn och logistik AB. Foto: Ulf Eklund
  • Domsjö Fabrikers miljöchef Patrik Svensson. Foto: Ulf Eklund

"En stor miljövinst”

Glada kommuninvånare häromdagen; Christer Ögren, vd för Örnsköldsviks Hamn och logistik AB och Domsjö Fabrikers miljöchef Patrik Svensson.
Plötsligt kommer Shells gamla anläggning till användning.

 Det handlar om kaustiksoda som bland annat används i blekningsprocessen vid Domsjö Fabrikers produktion. Sodan kan från och med årsskiftet lagras i en av anläggningens stora och invallade tankar – istället för att dagligen levereras med tankbil.

– Det här är en stor händelse. Istället för 1700 lastbilsleveranser genom centrala Ö-vik kommer det att handla om kaustiksoda med fartyg en gång i månaden, säger Christer Ögren.


Under ett år levereras drygt 90 000 ton kaustiksoda till området där Akzo Nobel och Domsjö Fabriker verkar.
– Vi har tidigare inte haft möjligheten att lagra på det här viset och i stället fått kaustiksodan via Husum. Den här lösningen är ett bra exempel på att minska vår miljöpåverkan, säger Patrik Svensson, miljöchef vid Domsjö Fabriker.

Det är rimligt att tro det, men huruvida lösningen även är ekonomiskt fördelaktigt för Domsjö Fabriker vill Patrik än inte uttala sig om. Men för Örnsköldsviks Hamn och logistik AB, som äger anläggningen, är det tveklöst det.
 – Vi får in pengar för en anläggning som tidigare bara varit en kostnad, säger Christer Ögren.
Dela med dig av denna artikel på: