Örnsköldsvik

Gunnar Strömmer från Örnsköldsvik utsågs till årets svensk

– Jag är förstås hedrad och glad över utmärkelsen. Den är ett erkännande för hela "Centrum för rättvisa" och det arbete för vanliga människors rättigheter som utförs där varje dag sedan 11 år tillbaka.
”Med Centrum för rättvisa har Gunnar Strömmer skapat ett kraftfullt skydd för människor som hamnar i tvist med stat, kommuner och myndigheter. Med ett konsekvent fokus på individens rätt har han stärkt rättsmedvetandet i hela landet.”

Så löd Magasinet Fokus motivering efter det att man utsett "Året svensk", advokaten Gunnar Strömmer född och uppvuxen i Örnsköldsvik.

– Vi har drivit över hundra fall så här långt från Boden i norr till Burlöv i söder. Fallen handlar om allt från när människors hem hotas av kommunala och kommersiella byggplaner till könskvotering vid antagningar till universitet. Individens rätt är den gemensamma nämnaren. Utan alla klienter som vågat stå upp för sin sak hade det aldrig blivit något pris, berättar en glad pristagare, Gunnar Strömmer, och fortsätter:

- Sedan ett par år jobbar jag som vanlig advokat och har bara en ideell supportroll i styrelsen för Centrum för rättvisa. Min mångåriga vän och kollega Clarence Crafoord är numera chef. Verksamheten har idag fler fall än någonsin och framtiden ser mycket ljus ut - det är förstås en stor glädje för mig som en gång grundade centret.

Förra året fick författaren Jonas Gardell utmärkelsen.

Juryn bestod av Antonia Ax:son Johnson, Kajsa Bergqvist, Erik Blix, Sven-Olof Bodenfors, Margareta Garpe och Martin Ahlquist.

Läs mer om Fokus här!

Publicerat