Du är här

2014-01-03 - Teater
Gisela Nilsson tolkar Märta Tikkanens texter i Drömme, Domsjö och Husum. Foto: Lia Jacobi

Århundradets kärlekssaga

Teater Västernorrland gör teater av Märta Tikkanens klassiska diktverk på tre olika platser runt om i kommunen.

1978 skrev Märta Tikkanen diktverket ”Århundradets kärlekssaga” där hon skildrar sitt äktenskap med Henrik Tikkanen. Ett äktenskap där kärlekens starka band slits isär av ett missbruk.

Regissören Catherine Parment har tillsammans med skådespelare Gisela Nilsson utforskat Märta Tikkanens texter. I ett arrangemang av Scenkonstbolaget har Teater Västernorrland skapat en finstämd och poetisk föreställning som med brutal ilska och knivskarp humor skildrar Märta och Henriks livsöde.

”Att hålla en så pass emotionellt krävande monolog i en timme kräver sin kvinna. Gisela Nilsson är helt fenomenal med sin scennärvaro, och sitt otroligt breda register som pendlar mellan storvulna gester och minimala nyanser, mellan drypande ironi och obehärskad vrede, mellan uppgiven sorg och uppflammande kärlek.” skrev Tidningen Kulturen om föreställningen.

IOGT-NTO har bokat in tre föreställningar: måndag 20 januari i Valhallalokalen i Drömme, tisdag 21 januari i församlingsgården i Domsjö och onsdag 22 januari i IOGT-NTO-lokalen i Husum.

Dela med dig av denna artikel på: