Örnsköldsvik

Kommunstyrelsen informerar

Första kommunstyrelsesammanträdet för året hölls igår med fiber, strandskydd och riksintressen för friluftsliv på agendan.
Föreslår borgen för fiberföreningarna
Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige ska bevilja borgen för sju fiberföreningar som arbetar för bredbandsutbyggnad på landsbygden. Fiberföreningarna har beviljats femtioprocentiga investeringsbidrag av länsstyrelsen, och ska finansiera resterande femtio procent själva. Under tiden 1 september 2013 till 31 mars 2015 behöver föreningarna ordna en bryggfinansiering där banken kräver säkerheter som föreningarna inte kunnat lämna. Infrastrukturprojektet har betydelse för kommunikationsmöjligheterna på landsbygden och för kommunen som helhet och kommunstyrelsen föreslår därför att kommunen ska bevilja borgen för sammanlagt cirka 22 miljoner kronor.

Lämnar synpunkter på strandskyddsbestämmelser

Kommunen har fått möjlighet att lämna synpunkter på Boverkets och Naturvårdsverkets utvärdering av de strandskyddsbestämmelser som infördes 2009-2010, då bland annat möjligheten att använda landsbygdsutveckling som dispensskäl infördes. Bland annat lämnar man synpunkter på tillämpningen av begreppet landsbygdsutveckling, lättnader i strandskyddet vid mindre sjöar och vattendrag samt fastighetsbildningsfrågor.

Yttrar sig över riksintressen för friluftslivet
Örnsköldsviks kommun yttrar sig till länsstyrelsen över förslaget till reviderade riksintressen för friluftsliv i länet. I huvudsak överensstämmer förslaget med kommunens underlag, exempelvis när det gäller att riksintresset för hela Höga Kusten utgår, att Gullviks riksintresse utvidgas, att Vändåtberget, Vågön-Grissleön och Nätra fjällskog blir nya riksintressen och att Stockholmsgatorna, Salusand och Högakustenleden ska utredas. När det gäller Gullvik, Norra Ulvön och Skagsudde har kommunen synpunkter på avgränsningen av riksintressena och önskar klara ut dessa  med länsstyrelsen.
Publicerat