Du är här

2014-01-31 - Örnsköldsvik
Mert Karkan fångar kommunalrådet Elvy Söderströms uppmärksamhet på en kemilektion. Foto: Jessica Nordin

Ombytta roller

– Det är en härlig skola för man möter hela världen, sa Elvy Söderström, kommunalråd, som gjorde en praktikdag på Sörlidenskolan och följde Mert Karkan, som tidigare gjort en Prao-vecka tillsammans med Elvy.

Kommunalrådet Elvy Söderström har tidigare under vårterminen tagit emot en praktikelev för att i en vecka få följa med och se hur hon jobbar. Mert Karkan, som går i 9B på Sörlidenskolan, fick möjligheten att följa med Elvy på möten, jobba med ett projekt och han har fått lära sig mycket om hur man får sin röst hörd.

Han berättar också att han nu förstår att om man vill förändra något så måste man själv vara med att påverka.
- Jag tyckte att det var roligt att praktisera hos Elvy, jag skulle kunna tänka mig att själv bli politiker.

Mert har länge varit intresserad av demokrati, han har bland annat medverkat i ett evenemang på Sliperiet som fokuserar på att ta fram ungdomspolitik. Han tycker också att det är bra när ungdomar får svara på enkäter som sedan skickas in till kommunen, det är ett bra sätt då många människor ska få vara med och tycka till.

Villkoret för att en elev ska få praktisera hos Elvy är att hon ska få följa med eleven en dag i skolan. Det är ganska vanligt att politiker besöker olika skolor men att en ordförande i kommunstyrelsen följer med en elev en dag är däremot ovanligare.

Den här dagen är Elvy med i Merts klass på Sörlidenskolan och hon är väldigt positivt överraskad över hur skön stämning det är mellan elever och lärare och eleverna emellan.  Hon berättar att alla elever är så hjälpsamma mot varandra och berättar sedan om en elev i klassen som hade frågat varför man ska göra uppgifter själv när man i stället kan hjälpas åt.

-Det är en härlig skola på så sätt att man möter hela världen, säger Elvy och gestikulerar och det syns att hon trivs. Hon berättar att hon får höra mycket saker av eleverna som man som politiker kan göra annorlunda och det kommer hon bland mycket annat att ta med sig från denna intressanta dag.

Skrivet av Jessica Nordin, praktikant på 7an
Dela med dig av denna artikel på: