Samhällsinformation

Krisberedskapsvecka uppmärksammar livsmedelsberedskap

Hur redo är du om det skulle bli brist på livsmedel? Krisberedskapsveckan, vecka 39, är ett bra tillfälle att se över den egna beredskapen för en ansträngd situation.

Den årligen återkommande nationella krisberedskapsveckan pågår mellan 26 september och 2 oktober. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) står bakom kampanjen som syftar till öka allmänhetens beredskap för en samhällsstörning, bland annat genom råd hur vi kan hantera vår vardag vid varubrist, energibrist eller långa elavbrott.

Årets tema är mat. Pandemin, invasionen av Ukraina och förra årets it-attack mot en butikskedja har aktualiserat behovet av svensk livsmedelsberedskap. Enligt MSB behöver fler privatpersoner skaffa sig hemberedskap för en vecka och bland de som har stärkt eller planerar att stärka sin hemberedskap är det vanligast att bunkra extra mat.

Vid en kris behöver allmänheten vara beredd på att samhällets hjälp och resurser inte kommer att räcka till alla samtidigt. Hjälpen kommer först att gå till dem som behöver den bäst. Mat, vatten, värme och kommunikation är fyra strategiska områden att tänka till kring och i möjligaste mån förbereda sig inför.

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats hittar du tips som hjälper dig att stärka din hemberedskap – bland annat vid eventuell livsmedelsbrist.

Publicerat