Nyheter/Reportage

Stor passion för miniatyrer

I takt med tekniken har utbudet av miniatyrfigurer växt explosionsartat. I dag uppskattas ö-viksbördige Gustav Forsbergs kreationer världen över.

Allt börjar på datorskärmen – med en klump.
– Som en digital sfär, ungefär. Utifrån den får man jobba sig fram och lägga till och dra bort material.
Så förklarar 27-årige Gustav Forsberg processen att skulptera de sedermera 3D-utskrivna miniatyrfigurer han har som hobby att handmåla. Som barn begränsad till den tidens butiksutbud kan han med hjälp av datorn i dag skapa vitt skilda karaktärer helt utifrån sin fantasi. Modeller han sedan låter andra ladda ned från nätet, skriva ut och använda sig av. 
– Miniatyrhobbyn har alltid varit hyfsad men nu när möjligheten finns att printa egna figurer har utbudet växt extremt mycket, allt fler modellskapare släpper dem i digital format – det finns så många som har 3D-printers i dag. Jag märker det själv; modellerna jag laddade upp för några år sedan har nu 41 000 nedladdningar.
Figurerna används ofta till brädspel, såsom det omåttligt populära Warhammer. Gustavs stora passion är dock målningen och de färdiga miniatyrerna hamnar mesta-dels som prydnader på hyllor där egna skapelser samsas med kända karaktärer som Batman, Prinsessan Mononoke och Geralt från The Witcher.
Uppväxt i Kroksta flyttade Gustav som 18-åring till Göteborg där fem års studier i teknisk fysik på Chalmers, med inriktning nanoteknik, väntade. I dag delar han lägenhet med sin sambo och har anställning som utvecklingsingenjör på Sitek Electro Optics i Partille.
– Det var lite så jag kom in på modellskapandet, på Chalmers hade vi tillgång till 3D-printers. Jag har ett tekniskt krävande jobb, skulpteringen och målandet ger ett skönt avbrott, en kreativ och meditativ känsla.
Hur lång tid figurerna tar att skapa i själva datorn varierar.
– Det beror på hur komplexa de är. En snabbare figur kan ta 5-6 timmar, en mer detaljerad 30. Sedan en timme att skapa själva stödstrukturen för att kunna printa och åtta timmar att skriva ut, det går att göra under natten. Det finns andra program mer specialiserade för skulpterande men jag använder Blender, ett fantastiskt gratisprogram som kan göra allt.
Därefter väntar själva målningen. Helkroppsfigurer som används i spel är vanligen tre centimeter höga. Gustav som uppskattar att måla ansiktsdetaljer föredrar i stället bystformer i storleken 5-7 centimeter.  
– Eftersom jag hellre målar ansikten och ögon än ben och fötter. Byxor kan ha olika färger men det är mest tygstycken medan ansikten kan ha rynkor, blodsprängda ögon, mer känslor.
Numera skapar Gustav alltjämt två varianter av sina figurer – en gratisversion utan stödstruktur och en helt färdig för utskrift. Den senare till en kostnad av 3-4 dollar. På hemsidan Ogareg miniatures har han i dag därmed kunder från hela världen och på sistone har en större modell av ett alvhus – som dessutom förevigats i en Sagan om Ringen-inspirerad flippermaskin ­­– blivit särskilt uppskattad. 
– Det är kul när bilder på mina färdig-målade figurer dyker upp nätet. Men jag ser det mest som en fortsatt hobbyverksamhet.
– Jag letar alltid inspiration, om någon har en bra figuridé är jag aktiv på många ställen, framför allt Instagram. Och är det någon som tycker att miniatyrmålning låter intressant hjälper jag gärna till att vägleda, det vore bara jättekul, säger Gustav Forsberg.

Publicerat