Nyheter/Reportage

Jenny jobbar med prinsen

När Jenny Nordlöw tog studenten från Nolaskolan lämnade hon Örnsköldsvik för äventyr, studier och jobb. Närmare 20 år senare besökte hon sitt gamla gymnasium igen – denna gång tillsammans med självaste Prins Daniel.

Jenny Nordlöw, 37, har hunnit med en hel del sedan sin uppväxt i Själevad. Förutom att ha bott i och besökt en mängd länder hittas både universitetsstudier och egetföretagande i cv:t. Numera bor hon i Stockholm med sin man Karl-Johan och de gemensamma barnen Liv och Fred, men åren innan var hemstaden Palo Alto, Kalifornien – granne med Silicon Valley och huvudkontoren för Facebook, Tesla och Hewlett-Packard. I högsta grad en passande, innovativ företagsmiljö för den som vurmar för entreprenörskap. Vilket är precis vad Jenny gör. 
– Det är en fråga jag alltid varit intresserad av, säger Jenny. Jag gillar att starta nya projekt och driva igenom och realisera idéer, det ligger i min personlighet. Att testa nya saker och bo utomlands, det är då man skapar möjligheter och lär sig mycket. 
Till Palo Alto gick flytten efter att Jenny fick ett utbildningsstipendium från Wallenbergsstiftelserna. Därmed blev hon anställd på Nordic Innovation House med uppdraget att hjälpa nordiska bolag att etablera sig i USA. Egen erfarenhet av företagande hade hon redan med sig sedan tidigare.
– Jag startade väskföretaget Moyi Moyi när jag bodde i Nigeria, planerna var inte så stora i början – jag ville ha en väska till mig själv och träffade en man som var väldigt duktig att sy i läder. Den blev så bra och jag hade idéer på olika typer av design. Så jag satte upp en hemsida och insåg att det här fungerar ganska bra. Samtidigt var det viktigt att stötta den lokala industrin i Nigeria, att främja de lokala entreprenörerna och den inhemska produktionen. Tajmingen var ganska bra, ungefär när det först började pratas om social hållbarhet. 
Jennys samlade erfarenheter ledde till att telefonen ringde 2017. I andra änden presenterade sig en headhuntingfirma med ett uppdrag från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien – att hitta en ny projektledare för Prins Daniels Fellowship (PDF), initiativet som vill inspirera och stötta unga entreprenörer. 
– Jag tror det var kombinationen mellan eget entreprenörskap, jobb med snabbväxande bolag och erfarenhet inom kommunikationsbranschen som gjorde att jag passade bra. Jag har ett stort samhällsintresse och tyckte att rollen lät spännande. 
Uppgifterna består av en rad aktiviteter, bland annat nätverkande, planering av internationella delegationsresor och att hitta entreprenörer till initiativets mentorprogram. Även att genomföra skolbesök på universitet och gymnasier. I april i år var det för första gången dags för Nolaskolan i Örnsköldsvik.
– De var både driftiga och seriösa och verkar ha skapat fina produkter och tjänster, många med den gröna hållbarheten i centrum, sade Prins Daniel till 7an om de elever han och Jenny mötte då.
Om uppdraget säger Jenny:
– Väldigt intressant. Synen på entreprenörskap har breddats på senare år, från att starta företag till att få ett entreprenöriellt tänkande som kan implementeras i en större organisation. Det handlar om att tänka annorlunda och driva igenom idéer. Det märkte jag redan på universitetet i Stanford, målet med deras entreprenörskapsutbildning är inte att alla ska starta företag utan att ge studenterna ett nytt tänk och synsätt på problemlösning.
Hur har det varit att jobba med Prins Daniel?
– Givande och roligt. Prinsen är kunnig och engagerad i de här frågorna, vi har ett väldigt bra samarbete.
Och samarbeta kommer de fortsätta att göra, dock med Jenny i rollen som PDF:s styrelsemedlem. Efter sommaren börjar Jenny nämligen den nya tjänsten som advisor på Wallenberg Family Office. Vilket översatt innebär att vara rådgivare och stötta Marcus Wallenberg i hans åtaganden för ett flertal bolag och organisationer.
– Det känns som att jag är på en bra plats i livet, nu har vi också köpt hus i Gamla Enskede efter att ha bott i innerstan över tio år. Jag har saknat huslivet, det känns som ett helt rätt beslut. Jag är hemma hos mina föräldrar i Själevad flera gånger per år och har vänner som flyttat tillbaka till Ö-vik igen – så nu har jag ännu fler anledningar att komma hem. Ö-vik är en perfekt plats när man vill koppla av. 
Vad händer kommande år?
– Det blir mycket fokus på att komma in i mitt nya jobb. Men också bekanta oss med Enskede och engagera oss i barnens aktiviteter. Det känns som en spännande tid framöver.

Publicerat