Hus & Trädgård

Gammalt & nytt i Näske

Ett 1800-talstorp har fått nytt liv, och en bit bort byggs det helt nya hus. I ett av dem har ett holländskt par skaffat sig ett nytt hem. Näske är hetare än någonsin.

Lilla Torpet – så har det kallats länge i folkmun, och nu har Siv och Olle Sandberg fått upp en emaljskylt med det namnet på sitt nyrenoverade 1800-talstorp.
– Vi köpte det midsommarhelgen 2019, av en händelse. Året innan hade vi flyttat in från Strängöarna där vi bodde året om i åtta år, och tanken var att vi skulle ha lägenhet och husbil. Aldrig ett hus igen, berättar Siv.

Men Olle såg det lilla huset på Blocket, en familj i Karlstad hade fått ärva det och ville bli av med.
– Vi slog till på en gång, säger Siv, som inte tror att det är äldsta huset i Näske, men åtminstone ett av de äldsta.

Ägarna lämnade allt i det lilla huset och för Siv och Olle blev det som att öppna en historiebok. Torpet har en gång flyttats från Ytterböle, Gladom, drygt två kilometer härifrån, och bland de lämnade dokumenten öppnar sig en berättelse om väldigt starka kvinnor.

Det startar med Sigrid Brita Nätterlöf, född 1826, som var en skicklig väverska och sålde handdukar och lärftväv söderut ända ned till Stockholm. Dottern Beda Katarina Nordin, född 1863, tog över torpet när hon blev änka efter Per Olof Nordin 1922. Hon hade då sju barn att ta hand om, och man hittade information om att ett av Bedas barn, Johan, deltog i första världskriget för USA:s räkning, dit han flyttat. Han stred bland annat i Somme i Frankrike.

Beda blev 91 år, hennes dotter Signe 97 och Signes dotter Ingegerd, som avled 2019 och lämnade torpet efter sig, blev 96.
– Man blir gammal i det här huset, säger Siv och skrattar.
– Ingegärd kom upp hit varje sommar. Hon körde bil själv ända från Göteborg och hit till Näske i 90-årsåldern, berättar Olle.

Med sonen Joakim som byggledare har Siv och Olle med varsam hand renoverat torpet. Nästan en tredjedel av huset var ett förråd, detta är nu Siv och Olles sovrum. Entrén flyttades från vägen till andra sidan av torpet, och vatten, avlopp och elektricitet behövde fixas.
– Det är krokigt överallt, det enda som är rakt nu är verandan som är nybyggd, säger Olle, och Siv berättar hur bra de har det i Näske.

– Det har varit mycket att dona med, men vi har haft kul. Vi har försökt flörta med det gamla och ändå modernisera. Nu är vi lyckliga över att ha fått till det så bra, det är så härligt att få bo så här.

Många vandrar förbi alldeles utanför knuten där Höga Kusten-leden går, och i fönstersmygen i det kombinerade köket och vardagsrummet ligger katten Sippan Sandberg – som när 7an hälsar på är så liten att hon ännu inte fått gå ut ensam när vi hälsar på. Men visst ser hon ut att längta ut i gröngräset här i Näske.

En bit bort från Lilla Torpet byggs det helt nytt, i ett område där de fem sista tomterna – av tolv – såldes under 2021. I ett alldeles nybyggt hus träffar vi Bram och Sandra Breel, som valde bort trängseln i Holland för utrymmet i norra Sverige.
– Vi hittade en av de finaste platserna i Näske. Vi har segelbåt och marinan är här alldeles utanför, vi kunde inte ha hittat en bättre plats, säger Bram.

Det är inte bara för att kvadratmeterpriset på en bostad är 20 gånger högre i städer som Rotterdam och Amsterdam än här i Näske som gjorde att paret Breel flyttade hit. De har många gånger besökt Sverige, och till sist blev de fast.

– Vi har seglat norrut de senaste 18 somrarna, först till Danmark och sedan till Västkusten. Vi seglade också till Öland och Gotland. Många vintrar har vi också åkt skidor i Björnrike i Vemdalen. Snökvalitén är mycket bättre i Sverige än i Alperna. Tidigare åkte vi mycket skidor i Österrike, men det är för mycket folk. De senaste två åren har vi däremot inte åkt skidor, man kan ju inte riskera att bryta ben när man ska bygga hus, säger Bram och skrattar.

Ett tag var planen att köpa en större båt och segla jorden runt, Sandra ville också besöka Spetsbergen. Men i stället blev det husbygge i Näske.
– Sandra tittade efter hus i Sverige och såg att det fanns tomter att köpa här. Vi var hit vintern 2018 och även om det var väldigt mycket snö fick vi en idé om hur det kunde bli att bo här.

Två år senare lastade de allt de hade i en trailer och lämnade Holland. De hyrde ett förråd i Köpmanholmen och ställde upp husvagnen i Näske, en husvagn som blev deras hem under två år och som nu står i det väl tilltagna dubbelgaraget. Segelbåten har de också seglat upp, en tre veckor lång tripp.

De har lagt ned mycket tid på huset, allt invändigt har de gjort själva och nu är deras nya hem i stort sett klart.
– Efter två år sover vi i vår egen säng, det är skönt, säger de och visar sovrummet som har en fantastisk utsikt ned mot Näskefjärden.

Sommarens byggprojekt är en altan.
– Sedan kanske vi får tid att lära oss svenska.

Bram och Sandra berättar att de trivs alldeles förträffligt i Näske, där det också finns fler från Holland. Christiaan och Sarina Koevoet, som arrenderar vandrarhemmet och gästhamnen på Trysunda, bor i Näske – och paret Breels grannar är från Tyskland.
– Vi gillar Näske jättemycket. Det är så gott om plats här i Sverige, och mentaliteten här uppe i Norrland är så fin, alla är hjälpsamma och trevliga. Vi har varit på Ulvön en gång och vi tycker om att promenera i naturen, i nationalparken här i närheten. Vi är väldigt nöjda att vi hamnat här i Näske.

Loekie och Billie, parets hundar, tycks trivas lika bra.

Publicerat