Du är här

2022-07-13 - Mat & dryck
  • Anna och David Nilsson driver Gårdsbutiken i Nordingrå. Foto: Håkan Nordström.
  • Presentbutiken är en av de mest välfyllda man kan hitta. Foto: Håkan Nordström.
  • Foto: Håkan Nordström.
  • Foto: Håkan Nordström.
  • Gårdsbutiken från ovan. Foto: Håkan Nordström.
  • Utsikt från Själandsklinten. Foto: Håkan Nordström.
  • Utsikt från Själandsklinten. Foto: Håkan Nordström.
  • Foto: Håkan Nordström.

Goda smaker och lokalt hantverk

Med bekräftade rötter ända från 1535 har gården i Själand – mitt i natursköna Nordingrå – funnits i samma släkt. David Nilsson är 14:e generation på platsen.
– Känn ingen press! säger David åt sig själv och skrattar.

Gårdsbutiken i Nordingrå är ett ypperligt besöksmål, när som helst under sommaren – öppet alla dagar, ända fram till 21.00 till 7 augusti. En timme kortare veckan därpå och till 18.00 de två sista sommarveckorna fram till 28 augusti.

Här stannar du förstås till för att äta lokalproducerade läckerheter eller hembakt fikabröd. Lokala råvaror är en självklarhet och Gårdsbutiken köper bland annat nötkött från Lidböle Gård och Linkans Kött, lammkött från Mjösjö Fårgård, strömming från Fiskarfänget i Norrfällsviken, vildlax från Barsta Fisk, grönsaker från Hildas Trädgård, kretsloppsodlade tomater från Peckas Naturodlingar, bär och kantareller från Waralak med syskon och tunnbröd från Mjällom.

Dryckerna kommer från Lockeby Bryggeri, Härnö Hantverksöl, Kustens Gårdsbryggeri i Nässom, Härnö Gin och High Coast Whisky. Lokalt så det förslår.
Restaurangen lämpar sig för övrigt utmärkt för barnfamiljer, där barnmenyn med mindre portioner innehåller klassiker som pannkakor, pasta och köttfärssås eller Göteburgare.

Men Gårdsbutiken är också mycket mer än bara restaurang och café, här finns en fantastisk presentbutik där man kan gå länge och botanisera. Här finns även gott om delikatesser, bland annat deras egen lokalproducerade marmelad, sylt och saft.

Ett besök på Gårdsbutiken innebär förstås också att man har hela vackra Nordingrå att upptäcka runt omkring, och om David Nilsson får tipsa så tvekar han inte en sekund på förstavalet.
– Själandsklinten är en självklarhet!

Det 207 meter höga berget ligger alldeles i närheten av Gårdsbutiken och en av flera leder startar just här. Väl uppe på toppen är utsikten över Höga Kusten magnifik, och här uppe finns en öppen stuga och en eldstad – som drivs av Själandsklintens förening.
– Jag rekommenderar förstås också klassiska Rotsidan. Och så vill jag tipsa om Krikberget som ligger bara 4 kilometer härifrån, om man vill ha en lite kortare bestigning. Berget erbjuder mycket utsikt för kort bestigning.

Dela med dig av denna artikel på: