Du är här

2022-06-16 - Övrig kultur
  • Heja alla! är namnet på den nya gigantiska toppluvan som nu pryder Skyttis idrotts- och friluftsområde.
  • Konstnären Thomas Nordström hoppas att toppluvan ska förmedla glädje och identitet till platsen.
  • Musikanter från Kulturskolan stod för stämningsfulll musik vid invigningen.

Toppluvan på plats - Heja alla!

Nu har Skyttis idrotts- och friluftsområde fått ett rejält konstverk på plats. Skulpturen Heja alla! ger en uppiggande energikick, oavsett om du sportar eller strosar stillsamt i området.

En härlig försommardag var det dags för invigning av kommunens största toppluva. Den närmare tio meter höga och färgglada metallskulpturen ”Heja alla!”, skapad av Thomas Nordström piggar nu upp Skyttis idrotts- och friluftsområde.

– De många färgerna och namnet Heja alla! representerar på ett fint sätt den mångfald av människor som ska känna sig välkomna att vistas i Skyttisområdet utan krav på prestation eller att ha den "senaste och rätta utrustningen", sade Nina Tenskog, konstintendent vid Örnsköldsviks museum och konsthall

Konstverket invigdes av kultur- och fritidsnämndens ordförande Eva Sonidsson som i sitt tal tog fasta på toppluvans tofs som strävar stolt uppåt- en god symbolik för Örnsköldsvik menade hon.

Kommunens utlysning av uppdraget att skapa ett offentligt konstverk till platsen lockade över 70 konstnärer att lämna sin intresseanmälan. I den hårda konkurrensen blev det slutligen konstnären Thomas Nordström från Stockholm som tilldelades uppdraget.

Här följer ett utdrag ur Thomas Nordströms skisspresentation av sitt verk:
”När vi var barn hade många en Stenmarks-mössa. Det var inte så att alla drömde om att bli elitåkare men vi gillade att åka skidor och mössan var speciell och positivt laddad. I Örnsköldsvik och i övriga världen har föreningar och klubbar sina egna märken, logotyper, sina kläder och utrustning, sina supporters i specifika färger och mönster.
Ett konstverk skulle kunna symbolisera möten, tävlan och samverkan mellan alla dessa lag och verksamheter på Skyttis. Även allt det som är runt omkring själva tävlandet. Mamma- och pappatränare, allt ideellt arbete, hem­bakt till fiket, hemstickat, åskådarna som hejar på. Heja! Heja alla!
Platsen är vald utifrån att den vänder sig åt flera håll, olika akti­viteter och utgör ett naturligt centrum för Skyttis. Skulpturen blir ett oväntat och lite märkligt inslag i landskapet. Hur har den landat här? Vems mössa är det? Har någon tappat den?”

Dela med dig av denna artikel på: