Du är här

2022-07-02 - Musik
Foto: Karin Alfredsson, skivomslag foto: Jeanette Köhn.

”Vaggvisor i oredans tid”

Jeanette Köhn aktuell med skivsläpp och konsert i Nordingrå.

Nordingrå är hemma för sångerskan Jeanette Köhn, även om hon bor i Stockholm.
– Jag har hjärtat och lungorna därifrån, så har det alltid varit. Nordingrå betyder otroligt mycket för mig, det är min stora kärlek med närheten till naturen och havet, det ger mig så mycket.

Varje sommar återkommer hon till Höga Kusten och torsdag 7 juli ger hon konsert i Nordingrå kyrka. Samtidigt är hon högaktuell med nya albumet ”Vaggvisor i oredans tid”.
– Jag var i Nordingrå under den hemska första tiden i pandemin där vi inte kunde jobba som musiker. Det var så tyst på alla plan och vi hade inga musikaliska möten – det var som ett vakuum. Här i Nordingrå har vi de där vackra sommarnätterna när solen aldrig tycks gå ned och när jag såg bergen, havet och ljuset kom jag på vad jag skulle göra, berättar Jeanette.

Det blev starten på ett intensivt arbete tillsammans med gitarristen Mats Bergström och saxofonisten Jonas Knutsson, i jakten på vaggvisor att spela in.
– Jag ville spela in vaggvisor för alla oroliga barn. Är föräldrarna oroliga så smittar det av sig till barnen, förklarar hon.

Resultatet ser ni här nedan – ”Vaggvisor i oredans tid” – och i Nordingrå kyrka kan man höra delar av hennes nya album när hon ger konsert tillsammans med Jonas Knutsson och pianisten Lennart Simonsson.

Du är inte rädd att publiken ska somna till vaggvisorna?
– Det blir inte vaggvisor rakt av. Vi kommer att plocka från plattan men det blir lite av varje från visa till barock. Vi gjorde en konsert i Stockholm i våras med vaggvisorna och folk somnade inte, men man kommer in i ett väldigt rofyllt tillstånd, något man sällan tar sig tid för – speciellt inte i Stockholm med allt brus runtomkring. Det blir väldigt roligt att ge konsert i Nordingrå kyrka, jag längtar verkligen!

 

Jeanette Köhn ”Vaggvisor i oredans tid”
(Ladybird)

När Jeanette Köhn sommaren 2021 var i Nordingrå satt hon en sommarnatt och tankarna snurrade. Oro för barnen, för nära och kära, oro över så mycket mitt i pandemin. Då kom idén att göra ett album med vaggvisor. Här finns välkända vaggvisor av Alice Tegnér och inte mindre än sju visor som Georg Riedel skrivit musiken till, två med Astrid Lindgens texter och tre med Barbro Lindgrens. Jeanette Köhn fick dessutom Georg Riedel att skriva en helt ny vaggvisa – ”Snart ska jag sova” – som hans dotter Channa skrev texten till. Här finns också Allan Edwalls ”Jämtländsk vaggvisa” och Evert Taubes ”Små stjärnor små” och ”Så skimrande var aldrig havet”, som får avsluta skivan. Omslagsbilden har Jeanette tagit själv, från bryggan i Omneviken, på midsommarafton klockan 1 på natten. Nu hoppas hon att skivan ska bli en sömnens flygande matta in i drömmarnas land.

Dela med dig av denna artikel på: