Skola & utbildning

Äntligen en riktig student!

För de två senaste studentkullarna blev firandet inställt – men nu är det äntligen dags igen.

Lördag 4 juni stundar studentbalen följt av mösspåtagning på självaste nationaldagen då samling sker i Strandparken för aktiviteter och avslutande nattklubb. 10 juni vankas sedan den stora studentdagen, fri från restriktioner och avstånd. Inte undra på att de sju studenterna från Örnsköldsviks fyra gymnasier 7an möter på Varvsberget är sprudlande glada.

Josefin Sandström, Teknikprogrammet inriktning design och produktutveckling, Parkskolan:
– Det är så skönt att vi verkligen får fira och känna den här klassgemenskapen. Jag har sett fram emot balen sedan vi började ettan, att få klä upp sig och åka fin bil.
Hur har skoltiden varit under pandemin?
– Det har varit jobbigt, vi tappade mycket praktisk utbildning, det är svårt att skulptera och måla hemma. Och jättetråkigt att inte få träffa klasskompisarna.
Vad gör du till hösten?
– Jobbar, antingen på bondgården hemma i Drömme eller i någon butik. Helst skulle jag vilja gå konstskola med inriktning fotografi, mamma köpte en kamera runt 2011 och sedan var jag fast.

Sofia Steklyft, Naturvetenskapliga programmet, Högakustengymnasiet:
– Att få gå med kompisarna och fira tillsammans ska bli väldigt roligt, jag har kompisar som inte fått möjligheten och har så klart lidit med dem. Det fanns frågetecken om vi verkligen skulle få en riktig student, vi var rädda att vissa traditioner som flakåkningen skulle ha fallit bort under pandemin.
Hur har skoltiden varit under pandemin?
– Väldigt blandat med mycket anpassningar. Att läsa på distans har varit tufft för både lärare och elever tills alla hittade sina platser och hur tekniken fungerade; vi löste det tillsammans och i slutet kändes det ganska bra. Vi fick göra det bästa av situationen.
Vad gör du till hösten?
– Jag har ingen exakt plan, antingen blir det någon form av sabbatsår och bara jobba eller testa läsa någon kurs på universitet. Jag har även sökt till Tekniksprånget som handlar om att hänga med en ingenjör i fyra månader, lite av lärlingspraktik. Jag är väldigt öppen för allt och vill prova olika saker.

Max Kristoffersson, Företagsekonomi, Högakustengymnasiet:
– Jag tycker synd om de två senaste generationerna, så jag är väldigt tacksam, tacksam och glad. Det här ska bli roligt, men jag har inte hunnit fixa kostymen, det får bli på slutspurten.
Hur har skoltiden varit under pandemin?
– Det har varit segt och tråkigt att inte få träffa kompisarna. Under-visningen blev sämre via länk, det är svårt att kommunicera och hålla fokus när man är hemma.
Vad gör du till hösten?
– Jag flyttar till Umeå och studerar ett basår för att bli civilingenjör, annars håller jag framtiden öppen.

Jonna Blomqvist, Ekonomi med juridikinriktning, Nolaskolan:
– Det kommer bli otroligt roligt. Jag har saknat de här folksamlingarna och alla glada människor. Man tar bara studenten en gång i livet och vill göra det bästa av allt. Jag sitter i festkommittén och har sett hur alla taggar i gång, det känns som att alla är dubbelt så glada än om det inte hade varit en pandemi.
Hur har skoltiden varit under pandemin?
– Jag har märkt både på mig själv och klassen att motivationen inte alltid varit på topp, att vakna i sängen och haft både första och sista lektionen hemma har varit tufft. Det här sista året har vi fått en bättre relation.
Vad gör du till hösten?
​– Antingen pluggar jag vidare i kriminologi eller juridik, eller jobbar på Cubus här i Ö-vik. Eller som turistvisare på Marbella, inte så mycket för själva jobbet som för upplevelsen att försörja sig i ett annat land.

Lina Hellgren, Industritekniska programmet, Parkskolan:
– Det är lite pirrigt men det kommer bli jätteroligt. Man har inte setts på flera år och blir nästan ovan, jag blir nästan nervös att folk är övertaggade men det hade de nog varit ändå – man tar bara studenten en gång. Alla som gör det ska vara stolta.
Hur har skoltiden varit under pandemin?
– Även om det var rörigt i början fick lärarna det att funka jättebra. Samtidigt har vi haft mycket praktik och kanske inte drabbats lika mycket som de teoretiska klasserna.
Vad gör du till hösten?
– Det blir jobb direkt, på BAE som CNC-operatör. Det känns jätteroligt och spännande fast lite läskigt, allting blir nytt.

Elin Häggström, Restaurang och livsmedel, Praktiska gymnasiet:
– Jag är inte den största festmänniskan men jag tror det kommer bli jättekul, jag ser fram emot att faktiskt få göra något nu.
Hur har skoltiden varit under pandemin?
– Det har funkat ganska bra med tanke på hur mycket man varit hemma. Men att komma tillbaka var väldigt skönt, då fick man hjälp på annat sätt.
Vad gör du till hösten?
– Börjar jobba på Strandkaj, senare åker jag till Schweiz för att gå en kockskola på två terminer och ett års praktik som gör att man kan jobba nästan var som helst i världen.

Ruben Koevoet, Restaurang och livsmedel, Praktiska gymnasiet:
– Det här betyder mycket, det är så sjukt roligt att få ta studenten på det sätt man vill ha det, att ha bal och träffa alla. Det är sista dagen att ha kul med kompisarna, den sista upplevelsen med klassen.
Hur har skoltiden varit under pandemin?
– I början var det skönt att slippa skolan men det gick inte att fokusera på samma sätt. Det har varit svårt, men jag tycker det gick bra till slut. Att komma tillbaka i trean var skönt.
Vad gör du till hösten?
– Jobbar på Trysunda och påKajkanten där Ulvöbåten åker ifrån. Sen till Costa Rica för att jobba och hälsa på släkt. I framtiden lutar det åt kockbranschen men jag har mycket intresse inom servering också.

Publicerat