Näringsliv

Ny design från Örnsköldsvik

Det är lanseringsvecka för deltagarna i sista omgången av programmet eXpression design. Sex av dem kommer från Örnsköldsvik och här bjuder vi på resultatet av deras designarbete. Unika produkter som tillverkats lokalt i Norrland.

TIMELESS
Design: Anna Sehlin Tillverkare: AH Träprodukter
Med sin ljusstake vill Anna förstärka mysfaktorn och må bra-upplevelsen så att hemmet får bli en plats för återhämtning och vila med trivseln i fokus. I sitt företag arbetar Anna med inredning och det visuella.
– Jag har alltid använt naturen och inspirerats av det naturliga i min inredning. Jag tycker om inredning som är harmonisk och tidlös så att den kan leva genom alla trender, säger Anna.

LOPPAN
Design: Elin Molander Tillverkare: 4Sign
Elin vill skapa en känsla av nostalgi och uppmuntra det inre barnet med sin lampa. Inspirationen kommer från papperslopporna som veks på skolgården när hon var liten. Elin är nyutbildad industridesigner och satsar nu på eget företag.
– Jag minns lopporna med de olika flikarna som var och en dolde ett meddelande och ett svar, på allt från hur många varv runt skolgården du skulle springa till de stora frågorna om framtiden, säger Elin.

TALLSTIG
Design: Emelie Almgren Tillverkare: Frösö Handtryck och Kasam Studio
Med mönstret på sin kudde vill Emelie lyfta anundsjöbygdens hantverkstradition. Tallkvistarna är broderade med anundsjösöm som skannats in för handtryck på linnetyg. Emelie hämtar inspiration från naturen och det lekfulla när hon skapar under namnet Moster Emelie.
– Mönstret på kudden tar mig tillbaka till min barndoms somrar i farmor och farfars stuga i Anundsjö och doften, lugnet och värmen jag kände när jag sprang barfota på tallstigen mellan storstugan och ån för att ta ett dopp, säger Emelie.

PISTILL
Design: Pernilla Tjärnström Tillverkare: Puuts Interiör AB och Pernilla Tjärnström
För Pernilla går konst och funktion hand i hand, så också i den här hängaren för väska, jacka, morgonrock eller bara som skulptur på väggen. I sitt företag gör Pernilla konstverk i trä, framför allt i furu och även med återbrukade detaljer.
– För mig är furu det naturliga valet av träslag eftersom det ger en vacker ådring. Jag har alltid bott nära skogen, plockat stenar, täljt i trä och letat smådjur och det syns verkligen i mitt skapande, säger Pernilla.

GRÖNTJÄRN
Design: Stina Carlsson Tillverkare: Skogsmästargården, Nätraälven, 3L Glas och Bygg
Inspirationen till Stinas bord kommer från en liten tjärn i de norrländska skogarna. Glaset symboliserar den spegelblanka tjärnens mjuka former och benen bär naturens eget mönster. Stina är förskolläraren som nu blir entreprenör med sina möbelskisser.
– Behandlingen av bordets ben är min tolkning av den japanska tekniken Shou sugi ban, där jag bränt ytan och sedan oljat in den med linolja. Det brända påminner mig om tjärnen från barndomen där träden bar spår från en brand för 40 år sedan, säger Stina.

NÄSÅKER
Design: Markus Larsson Tillverkare: Aluspec, Johanssons Plåt, Hamek
Materialet till Markus lampskärm är en plåt som under många år utsatts för väder och vind på en lada utanför Näsåker. Markus är mångsysslaren som i företaget Kreativ Betong förverkligar idéer han samlat i sitt skissblock.
– Min förhoppning är att lampskärmen ska påminna oss alla om att det alltid finns något vackert i det som får åldras. Den runda formen får symbolisera plåtens kretslopp, en gång var den ju ny och fyllde sin funktion på ladan i Näsåker, säger Markus.

Publicerat